Keresés

Kicsinálná a CEU-t a kormány új javaslata

Ellehetetlenítené a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetem (CEU) működését a kormány új javaslata, amely engedélyhez kötné az EU-n kívüli egyetemek itthoni működését. A rektor szerint itt az idő, hogy a tanárok és a hallgatók összefogjanak az egyetem érdekében. Az USA közleményben reagált: azt kéri a magyar kormánytól, hogy hagyja békén az egyetemet.

Több külföldi egyetem szabálytalanul működik Magyarországon az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint – erről kedden tájékoztatott közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A jelentés azt állítja, több intézmény úgy ad ki Magyarországon külföldi diplomát, hogy az anyaországban nem folytat képzést, pedig ezt a magyar jogszabályok előírják.

Az Emmi közleményében kijelentette: egyetlen egyetem sem állhat a magyar törvények felett. A kormány szigorítja a magyar törvényeket és kimondja, hogy az EU-n kívüli egyetem csak nemzetközi egyezmény alapján folytathat képzést és adhat ki diplomát Magyarországon. A Parlament honlapján kedden jelent meg az a törvényjavaslat, amely a magyar kormány engedélyéhez kötné EU-n kívüli országok egyetemeinek itthoni működését. Ráadásul az eddigi szabályozás szerint elég volt, hogy a külföldi egyetem „a származási országában államilag elismert felsőoktatási intézmény” legyen, a most benyújtott verzióban viszont megkövetelnék, hogy ténylegesen felsőoktatási képzést is nyújtson a székhelye szerinti országban. Ez a CEU esetében nincs meg, írja a 444.hu

Michael Ignatieff, a CEU rektora egy levélben azt írta a tanároknak és a hallgatóknak, hogy az új törvényt kifejezetten a CEU-ra szabták, így a javaslatot minden lehetséges fórumon meg fogják támadni. „Itt az idő, hogy közösségünk összetartson és megvédje az egyetemünket”.

Mielőtt a közlemény megjelent volna a kormany.hu oldalon, az Origo már beszámolt a birtokukba került jelentésről, „Súlyos szabálytalanságokkal működik Magyarországon a Soros-egyetem” címmel. Bár az Emmi közleménye egy szóval sem említi az intézményt, az Origo cikke azt állítja, a Közép-Európai Egyetem (CEU) működésével kapcsolatban is talált szabálytalanságokat a jelentés. „Nem rendelkeznek programakkreditációval, és közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettségüket is elmulasztották. Az pedig konkrét csalás, hogy olyan képzésekkel is foglalkoznak, amelyeket nyilvántartásba sem vettek” – írták.

A CEU kedden közleményt adott ki arról, hogy jogi lépéseket fontolgatnak az Origo ellen, amiért a portál valótlanságokat állított vele kapcsolatban.  „Az az állítás, hogy nem rendelkezünk programakkreditációval, vagy hogy elmulasztanánk a közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettségünk teljesítését, hamis. Mester-, és PhD programjaink a magyar hatóságok által és New York állam oktatási hivatala által vannak akkreditálva. Egyetemünk akkreditációját a Middle States Akkreditációs Bizottság felügyelte, amely olyan amerikai intézményeket is akkreditál, mint a Princeton és a Pennsylvaniai Egyetem. Az Oktatási Hivatal képviselői éppen a múlt héten erősítették meg szóban, hogy, a hatályos magyar törvények értelmében, működési engedélyünk újbóli kiadásának folyamata rendben zajlik” – írták.

Az egyetem rágalomnak nevezte, hogy bármilyen csalásban részt vettek volna. „Jogi lépések kilátásba helyezése mellett, követeljük, hogy az Origo vonja vissza ezeket a felháborító valótlanságokat”.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, nem CEU-ellenes vizsgálat zajlott, az Oktatási Hivatal elvégezte a 28 külföldi, Magyarországon működő egyetem ellenőrzését, és több is szabálytalanul működik, a CEU is. A 444.hu tudósítása szerint Palkovics később hozzátette, hogy a kormány új javaslata pont a CEU-t hozza nehéz helyzetbe: az itthon működő külföldi egyetemek közül a CEU az egyetlen, amelynek nincs hazájában, az Egyesült Államokban kampusza. Palkovics úgy látja, hogy a CEU egy amerikai egyetem New York államból, míg a Közép-Európai Egyetem egy magyar egyetem, amelynek működésével semmi gond nincs. A kettő viszonyát kell tisztázni, mivel az az államtitkár szerint átláthatatlan.

„Az államtitkár szerint a CEU jelenleg nem felelne meg a kormány új feltételének, de támogatják, hogy az egyetem működését államközi szerződéssel biztosítsák a jövőben, ezért nyitottak az Egyesült Államokkal való tárgyalásokra. A CEU-nak minden itthon működő szakát le kéne kettőznie New York államban, ha teljesíteni akarja a magyar kormány új feltételét” – írják.

David Kostelancik, az USA magyarországi nagykövetségét vezető ügyvivő az alábbi közleményt adta ki szerdán, reagálva Balog Zoltán miniszter törvénytervezetére, amellyel bezárásra ítélné a Közép-Európai Egyetemet:

„Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten.

A Közép-Európai Egyetem (Central European University) az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval, és magyarok ezreit oktatta és alkalmazta.  Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben.

Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban.  Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!