Keresés

Kiakadtak az ügyvédek a menekültügy eljogászkodásán

Nyílt levélben szólítja fel a kormányt több mint száz ügyvéd az új, szerintük  jogsértő menekültügyi jogszabályok jogszerűvé tételére. A bíráknak és az ügyészeknek is üzentek: ne csak jogot, igazságot is szolgáltassanak.

Nem fognak segíteni a menekültügy megoldásában a kormány által bevezetett jogi eszközök – figyelmeztet több mint száz ügyvéd, egy Facebookon közzétett nyílt levélben.

Az Ügyvédek a jogállamért csoport oldalán azt írják, nem csak azért nem segítenek az új jogszabályok, mert “ellentétesek minden, Magyarország által aláírt nemzetközi egyezménnyel, a Magyarországon közvetlenül hatályos európai közösségi joggal, a magyar Alaptörvénnyel és alapvető jogelvekkel”, hanem azért is, mert alkalmazásuk jogszerűen megoldhatatlan helyzeteket fog okozni.

Több ilyen helyzetet is felsorolnak, kezdve attól, hogy nem érvényesül a fiatalkorúak védelme, vagy hogy a vádlottak nem ismerhetik meg az iratokat saját anyanyelvükön, odáig, hogy valós bírósági ítélet nélkül veszítik el a jogukat a menedékkérelem beadására.

A kiáltvány aláírói felszólítják a kormányt, hogy írja át a szabályokat jogszerűre, a bírákat és ügyészeket pedig arra, hogy “ne csupán jogot, hanem igazságot szolgáltassanak”, és a kirívó jogtalanságokat terjesszék az Alkotmánybíróság és az Európai Unió Bírósága elé.

A szerb-magyar határra érkező menedékkérőket az új jogszabályok értelmében kedd óta konténerekben fogadják, és futószalagon utasítják el menedékérelmüket, arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkeztek.  A keddi eseményekról szóló riportunkat itt olvashatja.

Az új jogszabályok aggályos voltára a Helsinki Bizottság jogvédői is felhívták a figyelmet.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!