Keresés

Kiakadt hatvannégy orvos az egészségügy helyzete miatt

Hadat üzent hatvannégy orvos a hálapénznek, az alacsony fizetéseknek, az ápolók megalázásának és a méltatlan munkakörülményeknek. Nyílt levelükkel valódi változást szeretnének elérni, és arra kérik az embereket, hogy írjanak levelet az egészségügyi államtitkárnak. 

Nyílt levélben hívta fel a figyelmet az egészségügyi rendszer problémáira hatvannégy orvos, akik az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban szerveződnek. Az Indexnek eljuttatott panaszaik szerint a hálapénz az egyik legkritikusabb pont az egészségügyben, amivel senki sem mer kezdeni semmit.

„A hálapénz olyan közös korrupciónk, amelynek a hálához már régen semmi köze, mindenki a saját vagy hozzátartozója biztonságáért aggódva fizeti. Pontosabban a biztonság illúziójáért, mert az ellátás egyéni szintjén az orvos úgyis tehetetlen marad. A hálapénzzel ugyanis nem tudja megváltani az összeomló rendszert, abból nem lehet ápolót foglalkoztatni, vagy modern gyógyszert venni. Higgye el, amit az orvos meg tud tenni, az pénz nélkül is módjában áll. A hálapénz legkárosabb hatása a kölcsönös bizalom rombolása mellett az, hogy felülírja a szakmai szempontokat: ellehetetleníti a fiatalok képzését, és rontja az ellátás színvonalát, mert nem képességek és minőség szerint oszlik meg” – írták.

„Mivel szégyelljük, senki nem beszél róla, fogalmunk sincs, ki fogadja el és ki nem (csak sejtéseink vannak arról, hogy van egy nagyon szűk orvosi réteg, aki a nyugat-európai béreknél is magasabb havi jövedelemre tesz szert a kierőszakolt hálapénzzel)” – folytatta a 64 orvos, akik szerint a Facebook-csoport eddigi legfontosabb eredménye, hogy „az elmúlt 9 hónapban Szegeden a sürgősségi osztály példáját követve 3 intenzív és egy pszichiátriai osztályon megszüntettük a hálapénz elfogadását”.

A másik kritikus pontnak a fizetést tartják: „A Miniszterelnökség vezetője úgy nyilatkozott, hogy »fizetünk, amennyit tudunk«, az orvosokat pedig jól keresőnek próbálta beállítani az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A tény e sértő cinizmussal szemben az, hogy míg a magyar orvost valóban a magyar miniszterelnök fizetésével várják külföldön, addig itthon törvény által pontosan szabályozott orvosi bértábla szerint fizetik az orvosok többségét: még az EU-s régiókért felelős klinikákon is van 1000 Ft nettó órabér alatt kereső tapasztalt szakorvos. Pedig ez egyszerű matek lenne: egyetlen rezidens, azzal, hogy megmenti a betegei munkaképességét, vagy alkalmassá teszi, hogy ne szoruljon más emberek segítségére, a szakvizsgáig a fizetése és a képzése költségének sokszorosát menti meg az államnak”.

A harmadik legfontosabb probléma pedig szerintük az ápolók helyzete. „Az ápolóink fehér ruhája mögött olyan sorsok bújnak meg, amiről sokaknak elképzelése sincs. A gyógyításban legfontosabb szövetségeseink egzisztenciálisan és érzelmileg megalázva hagyják ott a szakmát vagy az országot” – írták, és csak ehhez jönnek hozzá a munkakörülmények, mint hogy itthon feleannyi CT és MR készülék jut 100 000 lakosra, mint Szlovákiában vagy Csehországban, ezeket pedig nem lehet hivatástudattal helyettesíteni.

Az orvosok arra kérik az embereket, hogy az alábbi három kérdést küldjék el Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak címezve az ugyfelszolgalat@emmi.gov.hu címre:

  • Milyen határidőt ad a hálapénz „kikopására”?
  • Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos és szakdolgozó elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?
  • Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek, és a gazdaság képviselőinek véleményét?

A nemrég kinevezett új egészségügyi államtitkárral itt foglalkoztunk bővebben.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!