Keresés

Kevés háziorvost indítanak be az üres praxisok mellé ígért milliók

 

Hiába jutna évente 500 millió forint az üres háziorvosi praxisok betöltésének támogatására, a pénznek jó, ha felét ki tudják osztani. Idén csak 23 orvos pályázott. Közben országszerte 280 körzetben nincs háziorvos. 

Hiába kaphatnak akár 10 millió forint állami támogatást is azok az orvosok, akik tartósan – legalább hat hónapja – betöltetlen körzetben vállalnak magánorvosi praxist, mégsem tülekednek a jelentkezők – írja a Magyar Nemzet. A letelepedési és praxisjogvásárlási támogatásra a napokban járt le a határidő, és a lap szerint összesen 23 orvos pályázott, miközben összesen 280 ilyen üres körzet van országszerte. Ez rosszabb mint tavaly, akkor kettővel többen, 25-en igényelték a támogatást.

A tavaly támogatásért folyamodott orvosok közül összesen 170 millió forint támogatást oszt szét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, holott 500 millió lenne rá.

A praxisjogvásárlási támogatás esetében jobb a helyzet, erre 57 pályázat érkezett, és a 250 millió forintos keretből 209 millió forintot használtak fel. Ebben az esetben nem szükséges, hogy tartósan betöltetlen körzetben vállaljon munkát az orvos.

A két pályázatra összesen 80 orvos jelentkezett sikeresen, így a 750 millió forintos keretösszegnek idén alig több mint felét tudják felhasználni. Tavaly 471 milliót, tavalyelőtt pedig  273 millió forintot tudtak csak kiosztani.

Korábban felvetődött az igény, hogy a keret maradékára pályázhatnának a körzeti fogorvosok. Az Országos Alapellátási Intézet szeptemberi adatai szerint 233 tartósan – legalább fél éve – betöltetlen fogorvosi körzet van az országban. Erről eddig nem született döntés.

A lap szerint a legnagyobb probléma a háziorvosok kiöregedése. Sokan már most nyugdíjaskorúak, és egy-két éven belül százas nagyságrenddel emelkedhet az üres praxisok száma. Probléma a lap szerint, hogy sok praxis azért válik üressé, mert az ottani orvosok inkább otthagyják meglévő praxisukat, és elmennek egy tartósan üresbe, hogy kihasználhassák a támogatást.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!