Keresés

Kevés ember ment el szavazni

A választójoggal rendelkezőknek kevesebb mint harmada szavazott délután három óráig a kvótanépszavazáson. A részvételi arány jóval az eddigi népszavazások átlaga alatt van.

Délután három óráig a választásra jogosult emberek 30,66 százaléka vett részt a menekültkvótákkal kapcsolatos népszavazáson. Ez a legalacsonyabb részvételi arányok közé tartozik, ha a népszavazásokat nézzük. A 2008-as népszavazáson délután három óráig 35,71 százalékos volt a részvételi arány, az eddigi népszavazásokon pedig átlagosan a választók 36,57 százaléka ment el szavazni eddig az időpontig.

Várhatóan nem fognak elegen szavazni, hogy a népszavazás érvényes legyen, vagyis a részvételi arány elérje az 50 százalékost, ráadásul még nem tudni, hogy hányan adtak le érvénytelen szavazatot. Az eddig átvizsgált levélszavazatok több mint 17 százaléka például érvénytelen volt.

Az érvénytelenség nem fogja zavarni a kormányt. Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt délelőtt, miután leadta a szavazatát, hogy még ha érvénytelen is a referendum – de a nemek győznek -, akkor is lesz közjogi következménye az egésznek, bár azt egyelőre nem tudni, hogy mi.

A szavazáson erről a kérdésről lehet dönteni: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Az előzetes közvélemény-kutatások is arra utaltak, hogy a szavazás nem lesz érvényes. A Publicus Intézet szombaton nyilvánosságra hozott, felmérése szerint a szeptember utolsó hetében a szavazók 46 százaléka mondta biztosra, hogy elmegy szavazni.  

A népszavazást a magyar kormány kezdeményezte, és rendkívül intenzív kampányt folytatott azért, hogy minél több ember szavazzon nemmel. A kormány szerint a népszavazás többek között kiállás a brüsszeli politika ellen. Az ellenzék nagyobb része a távolmaradás mellett érvelt. Szerintük, a kérdés csak a valós problémákról próbálja elterelni a figyelmet. Arról, hogy a kormány és az ellenzék mit gondol a népszavazás értelméről és jelentőségéről, illetve hogyan érvel mellette vagy ellene, korábbi cikkünkben olvashat.

A szavazást kora délutánig sehol nem zavarta meg jelentősebb probléma, bár a Nemzeti Választási Iroda beszámolt néhány rendkívüli eseményről:

  • Békéscsabán az egyik szavazókörben rosszul lett, és hazament egy szavazóbiztos, de pótolták;
  • Szekszárdon darazsak miatt át kellett helyezni a szavazóhelyiséget;
  • Velencén át kellett öltöznie a szavazóbizotság egy tagjának, mert ruházata befolyásolhatta a választókat;
  • Kiskunmajsán orvoshoz kellett vinni egy szavazóbiztost, mert betegen érkezett és egyre roszabbul lett;
  • a budapesi XV. kerületben egy helyiségnél gyanús csomagot találtak, egy időre be is zárták a szavazóheyiséget, de a csomagban nem találtak semmit a tűzszerészek;
  • Hevesvezekényben és a Borsod-Abaúj-Zemplém megyei Szinben áramszünet volt.

A szavazás este hét óráig tart, menetéről bővebb információt itt talál.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!