Keresés

Kétszáznál is több településen nincs háziorvos

Annyira nem akar senki háziorvos lenni, hogy a kormány félmilliárd forintot is adna, csak vállalják már el a munkát. 

A tavalyihoz hasonlóan idén is 500 millió forintot szán a kormány a háziorvosok letelepedésösztönzésére, hogy ezzel csökkentsék a tartósan betöltetlen praxisok számát – írja a Magyar Nemzet online. Hatmillió forint szabad felhasználású támogatást kaphat az, aki olyan térségben vállal háziorvosi munkát, ahol 12 hónapja nincs ilyen szolgáltatás. Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint pusztán ettől az intézkedéstől nem várható, hogy megoldódjon a betöltetlen praxisok helyzete.

Jelenleg ugyanis – az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint – 231 betöltetlen háziorvosi praxist tartanak számon Magyarországon. A legnehezebb helyzetben (40 praxis) Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, az országban ugyanakkor akadnak olyan települések is, ahol már tíz éve nincs háziorvosi ellátás.

Selmeczi szerint a betöltetlen praxisok legfőbb oka, hogy nincs elég orvos Magyarországon, a fiatal, motivált doktorok inkább külföldre mennek. A helyzet javításához arra lenne szükség, hogy jelentősen emelkedjenek a háziorvosok elérhető jövedelmei. Kifejtette, jelenleg egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos havi nettó bére 130-150 ezer forint, ami szerinte távolról sem elég.

Sok helyen a nővérek fizetése is magasabb, mint az orvosoké, hiszen ők alkalmazottként dolgoznak, akiket a vállalkozást működtető háziorvosoknak ki kell fizetni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Selmeczi Kamill. Arról is beszámolt, hogy hazánkban a háziorvosi praxisok 97-98 százaléka vállalkozásként működik, ezek az elmúlt öt évben 35 százalékos bevételnövekedést értek el, de 100 százalékra volna szükség. Arra a kérdésre, mi lehet az oka annak, hogy adott helyen tíz éve nincs elérhető háziorvosi szolgálat, az elnök úgy válaszolt, nincs általános ok, a kormányzatnak egyenként kellene megvizsgálnia ezeket a praxisokat, hogy egyértelművé váljon, mitől alakult ki a tartós betöltetlenség. Ahol már tíz éve jelen van ez a probléma, ott feltételezhető, hogy a helyi önkormányzat hozzáállása sem éppen pozitív, ami elriaszthatja a lehetséges pályázót – mondta az elnök.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!