Keresés

Kétszázezer gyerek él sötét lakásban

Magyarországon minden harmadik gyerek szegény, 170 ezer gyerek él olyan lakásban, amelyben nincs WC, 620 ezer lakik egészségre ártalmas körülmények között. A Habitat for Humanity Magyarország a Lakhatási világnapon  egy fekete házat állított fel október 3-án az Örs vezér téren, melyet három nap alatt fehér téglákra írt gyermekálmokkal borítottak be.

A lakhatási problémák Magyarországon leginkább a gyerekes családokat sújtják. A nedves, penészes lakás, az elégtelen fűtés, a világítás vagy a megfelelő tisztálkodási lehetőségek hiánya a gyerekek egészségére, fejlődésére, tanulmányi eredményeire is rossz hatással vannak – olvasható a Habitat for Humanity Alapítvány honlapján.

A Habitat for Humanity Magyarország a Lakhatási világnapon a legsúlyosabb lakhatási problémákra hívja fel a figyelmet évről-évre. Idén a gyermekeket érintő problémákra koncentréltak az október 3-án, pénteken kezdődött utcai akciójukkal. A téren felállított fekete házra a járókelők fehér téglákat ragaszthattak, melyre előzőleg ráírták: mi az, amitől egy gyerek igazi otthonnak érzi a helyet, ahol él.

A néhány hete nyilvánosságra került adatok szerint Magyarországon minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözésben él. Az Európai Unió egészét tekintve ennél csak Bulgáriában rosszabb a helyzet. Jelenleg 170 ezer gyermek él olyan lakásban, amelyben nincs WC, 197 ezer gyermeknek sötét az otthona, 620 ezer gyermek (a gyermekek majd harmada) pedig egészségre ártalmas körülmények között, nedves, penészes lakásban él.

A gyerekes családok 65 százaléka él összezsúfolva, nagyon kis helyen. A három vagy többgyerekes családok ötöde nem tudja megfelelően kifűteni lakását, mert rossz minőségű a fűtési rendszere, hiányos a lakás szigetelése vagy a nyílászárók nem megfelelő állapotúak.

A Habitat for Humanity dolgozta ki a Szociális Lakásügynökség koncepciót a szociális bérlakások számának bővítésére. A megfizethető bérlakások számának növelése sok családalapításban gondolkodó vagy gyerekes család számára jelentene megoldást. Ők ugyanis alacsonyabb jövedelem mellett nem gondolkodhatnak saját lakás vásárlásában, így sokuknak maradnak a kényszerhelyzetek: a szülőkkel való együtt élés, tisztázatlan bérleti viszonyok, vagy – krízishelyzetben – az átmeneti otthonok szűkös kínálata, legsúlyosabb esetekben akár a család szétválasztása, a gyerekek állami gondozásba vétele.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon jelenleg 4,4 millió lakás van és 4,1 millió háztartás, vagyis elvileg nincs lakáshiány. Elvileg, ugyanis egyrészt a legfrissebb adatok szerint a mintegy félmillió lakásból 383 ezer lakás üresen áll, miközben körülbelül 300 ezer család élethelyzete indokolná a szociális bérlakásba való költözést.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!