Keresés

Kétmilliárdos megbízást adott a saját cégének kerítésépítésre

Kétmilliárd forintos szerződéssel bízta meg a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt a céget, amelynek ő az igazgatósági elnöke. A feladat a szerb-magyar határon húzódó kerítés építése volt, a drótfonatok rögzítésével pedig akár tízezer forintot is lehetett keresni óránként. A HM EI nem először kapott verseny nélküli, milliárdos megbízást. 

Saját cégének adott kétmilliárdos megbízást a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a szerb-magyar határon húzódó kerítés építésére – írja az Index. A Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI) úgy nyert a legalacsonyabb ajánlattal, hogy más nem is indult a pályázaton. A cég igazgatótanácsának elnöke Dankó István közigazgatási államtitkár, aki a kerítésprojekt végrehajtásáért felelős munkacsoportot vezette a minisztériumban, és ő felügyelte a beszerzést is.

A minisztérium szerint Dankó – aki félmillió forintot keres a másodállásában – nem sértette meg az összeférhetetlenségi szabályokat, mert a szerepvállalására a jogszabályok lehetőséget adnak, de arra már nem tértek ki, hogy pontosan hol. A minisztérium bruttó 10 795 forintot óradíjról kötött szerződést a HM EI-vel, vagyis egy hosszabb munkanapon tízezer forintos óradíjat számolhattak fel fejenként a drótfonatok rögzítéséért. Egy óra bozótirtás 24 130 forintot, a gépekkel végzett munkák pedig több mint százezret érhettek óránként.

Ráadásul az Index más szabálytalanságokat is talált az eljárásban:

  • a munkálatok már július 30-án elkezdődtek, előbb, minthogy a HM EI hivatalos szerződést kötött volna,
  • módosítani kellett a belügyi és honvédelmi közbeszerzések lebonyolítását szabályozó (228/2004. /VII. 30./-as) kormányrendeletet is, hogy  a céget bevonhassák az ügymenetbe, amit egyetlen nap alatt hajtottak végre,
  • még aznap kiírták a a versenyt kizáró, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást, és még aznap közölték, hogy a HM EI nyert, mert – egyedüli indulóként – ő tette a legalacsonyabb ajánlatot

A cég máskor is nyert már verseny nélküli közbeszerzéseket, például közel másfél milliárdos megbízást kapott úgy, hogy a minisztérium által kért munkák „komplexitása és bonyolultsága” miatt mentesítették a verseny alól. Ilyen volt például, amikor tetőfedést, épületkarbantartást, lőtérfelújítást minősítettek túl bonyolult és komplex feladatnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!