Keresés

Kétféle segélyt vehetnek el a budapesti hajléktalanoktól

Megvonna bizonyos segélyeket a hajléktalanoktól egy fővárosi előterjesztés, de közben újakat is adna. Azt mondják, az elvonásra a segélyezési rendszer átalakítása miatt van szükség. 

Kétféle segélyt is megvonna a hajléktalanoktól egy fővárosi előterjesztés – írja az Index. A javaslatot – a segélyezési rendszer átalakítására hivatkozva – Orbán Gyöngyi Fidesz-KDNP-s képviselő jegyzi. Ahogy korábban megírtuk, márciustól több segély mögül kivonul az állam, amelyek így önkormányzati hatáskörbe kerülnek, és együtt, települési támogatásként jutnak el a rászorulókhoz. Hogy a települési segély kihez, mekkora összegben jut el, az a településeken múlik. Budapesten a kerületek feladata megalkotni az új rendeleteket, a hajléktalanok segélyezése viszont a Fővárosi Önkormányzat dolga.

A javaslat szerint megszűnne a hajléktalanok lakhatáshoz jutását támogató önkormányzati segély és a rendszeres ellátást kérelmező hajléktalanok önkormányzati segélye is. Előbbi eddig is viszonylag keveseknek járt, mert szigorú feltételeknek kellett megfelelni, az utóbbira viszont tavaly majdnem húszmillió forintot költött a főváros. Ez azoknak jár, akiknek folyamatban van valamilyen ellátás megállapítása, de még nem kapták meg a pénzt. A havi 11400 forint ezt az átmeneti időszakot segít átvészelni. Az előterjesztés azzal indokolja a megszűnést, hogy az új törvény csak a települési támogatás kiosztását teszi lehetővé, amivel csak a rendkívüli élethelyzetbe kerülteket támogathatják.

Nemcsak elvesznek, adnak is

A javaslat ugyanakkor kedvezne is a hajléktalanoknak:

  • Többen lennének jogosultak önkormányzati segélyre, mint eddig.
  • Havi 14300-ról 25000-re emelnék az éppen munkába álló hajléktalanoknak járó segélyt.
  • Bevezetnék a temetési segélyt, amit a hajléktalanok közeli hozzátartozójuk halálakor kapnának.
  • Évente 7-7 ezer forintot kapnának a várandós anyák, azok, akik kiskorú gyermeket nevelnek, de segítségre van szükségük az iskoláztatáshoz, valamint azok, akiknek a gyereke állami gondozásban van, és pénzre van szükség a kapcsolattartáshoz.

Senki sem fog rosszabbul járni?

Bár az Emmi korábban azt mondta, hogy az új segélyezési rendszerben senki sem fog rosszabbul járni, az eddig meghozott rendeletek alapján úgy tűnik, sok településen rosszabb lesz szegénynek lenni, mint eddig.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!