Keresés

Két hetet kapott a kormány a sztrájkoló tanároktól

Egyórás munkabeszüntetés polgári engedetlenség
Több százan gyűltek össze a tanárok egyórás sztrájkja idején a Teleki Blanka Gimnázium előtt | Fotó: Magócsi Márton

Több száz iskolában tartottak egyórás tiltakozást az oktatási helyzet miatt szerda reggel. A Teleki Blanka Gimnáziumnál élőlánc volt, a trefortosok a Nemzeti Múzeumhoz vonultak, máshol beszédeket mondtak, vagy fákat ültettek. Pukli István két hetet adott a kormánynak, hogy üljön le tárgyalni a tüntetőkkel. Ha ez nem történik meg, a következő hetekben további akciók jöhetnek.

„Nézzék meg a Teleki épületét, ez szimbolizálja az oktatási rendszert: omladozik” – mutatott a valóban rossz állapotban lévő iskolára Pukli István igazgató szerda reggel nyolc óra után, az egyórás tanársztrájk megkezdésekor. A Tanítanék Mozgalom vezetője két hetet adott a kormánynak, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a Civil Közoktatási Platform képviselőivel. „Ha nem teszi, újabb akciók jönnek” – mondta.

Egyórás munkabeszüntetés polgári engedetlenség
Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója | Fotó: Magócsi Márton

Pukli szerint a kormány eddigi lépései (a Klik megszüntetése, a tananyag-csökkentés belengetése) nem indokolják a tiltakozás felfüggesztését, mert a legfontosabb az lenne, hogy írják át a Nemzeti Alaptantervet, és az ismeretközlés helyett a kulcskompetenciák fejlesztésére helyezzék a hangsúlyt. Ennek viszont egyelőre nem látja jelét, ezért a szerdai polgári engedetlenséget hosszabb munkabeszüntetések követhetik.

A Teleki előtt főleg idősebb szimptizánsok gyülekeztek szerda reggel, eleinte csak kevesen, de végül az Ajtósi Dürer soron le kellett zárni az egyik sávot, hogy mindenki elférjen. Miután Pukli – akárcsak a Kossuth téri tüntetésen – megszavaztatta a tömeggel a Civil Közoktatási Platform 12 pontját, arra kérte az embereket, hogy állják körbe az iskola épületét. Pukli elmondása szerint a Teleki tantestületének a fele csatlakozott a sztrájkhoz, de hogy a többiek miért nem, arról nincsenek információi, szerinte ez nem is tartozik rá. A diákokat mindenesetre külön kérték, hogy maradjanak otthon, nehogy bárki azt mondhassa, hogy politikai célokra használják őket. „Ettől függetlenül néhányan megjelentek, aminek örülök” – mondta.

Egyórás munkabeszüntetés polgári engedetlenség
Fotó: Magócsi Márton

Az egyórás tiltakozás nagy része azzal telt, hogy Pukli interjúkat adott a sajtónak, majd körbesétált, és kezet fogott az élőlánc tagjaival, akik lelkesen biztatták. „Éljen Pukli, éljen a tanári kar!” – kiáltotta egy férfi, amikor megjelent az igazgató, de volt, aki szelfit készített vele, más pedig a Magyar Narancs őt ábrázoló címlapját mutatta fel. A tömegből sokan az elmúlt hetekből ismert kockás szimbólumokat hozták magukkal: inget, esernyőt, kockás kokárdát. A tüntetésről szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatja. 

Később olvassák el az Anyám tyúkját

A zuglói Kaffka Margit Általános Iskola alsósai szerda reggel filmeket néztek, és a hivatalos tankönyvlistáról lekerült Mozaik tankönyvek interaktív számítógépes oktatási segédleteivel múlatták az időt, ahelyett, hogy Petőfi Sándor Anyám tyúkja című versét vették volna a magyar órán (ezt várhatóan még délután bepótolják). A felsősök  hatalmas partizáncsatát vívtak az udvaron, amíg tanáraik nem dolgoztak. A kapu előtt körülbeül harminc-negyven ember gyűlt össze, főleg az itt tanító tanárok. Rajtuk kívül több szülő és környékbeli lakos is csatlakozott a többi iskolától eltérően itt – az eltérő tanórabesztás miatt – negyedórával korábban kezdődő akcióhoz.

_DSC6618
Tiltakozók a Kaffka Margit Általános Iskola előtt | Fotó: Kaszás Tamás

Az iskolában egy tanár és az igazgató kivételével az egész tantestület csatlakozott a Tanítanék Mozgalom akciójához. Akik távol maradtak, azok sem politikai okokból tették. Az igazgató egyetért a mozgalom 12 pontjával, de a demonstráció szerinte nem egészen erről szól, és kétkedik benne, hogy ez lenne a módja a célok elérésének. A tantestület kiállását azért tudomásul vette.

“A végtelenségig ki vagyunk merülve” – mondta egy alsós tanítónő arra a kérdésre, hogy mi a legnagyobb problémája az oktatással. A fáradtságot a magas osztálylétszámnak és a sok problémás tanulónak, illetve a felesleges adminisztrációnak tulajdonította, de sokat beszélt az újrahasznosítandó ingyentankönyvek problémájáról – mivel ezeket óvni kell, a szülők inkább megveszik ugyanazt a tankönyvet a saját pénzükön, hogy nyugodt szívvel használhassák -, és az értékelési rendszer ellentmondásairól.

A jelen lévők többsége úgy vélte, lesz hatása a kiállásnak, és készen állnak arra, hogy folytassák a tiltakozást.   

A kormány nem akar külön tárgyalást

A tiltakozás ideje alatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóközleményt adott ki, amelyben azt írták, a most újabb követeléseket megfogalmazó és munkabeszüntetést hirdető szervezetek többször meghívást kaptak a köznevelési kerekasztalra, a meghívást azonban egyszer sem fogadták el, ahogy a kerekasztal munkájában részt vevő más szakmai szervezetek létjogosultságát sem. “A párbeszéd és a közös munka helyett inkább a szerdaihoz hasonló politikai akciókat szerveztek és törvénytelenségre buzdítják a tanárokat”.

_DSC6523
A Tanítanék Mozgalom 12 pontja | Fotó: Kaszás Tamás

A múlt héten Balog Zoltán miniszter országos igazgatókonferenciát hívott össze most péntekre, amire Pukli állítása szerint még nem kapott meghívót, legalábbis nem tűnt fel neki a napi több száz beérkező levele között. „Ha megérkezik, elmegyek, mert kíváncsi vagyok, mi lesz ott” – mondta. Az igazgató viszont ismét elmondta, hogy a Köznevelési Kerekasztalban nem fognak részt venni, és az egyetlen mód, ahogyan tárgyalnának, az az lenne, ha a kormány leülne a Civil Közoktatási Platformmal.

A tiltakozás után sajtótájékoztatót tartott Palkovics László oktatási államtitkár, aki azt mondta, nem tartja helyesnek az ilyen típusú akciókat, de a tanároknak nem kell retorzióra számítaniuk. Palkovics szerint a követelésekkel a Köznevelési Kerekasztalban kell foglalkozni, ezért nem akar külön leülni a platformmal – írta a 444. Ez alapján a következő hetekben újabb akciók várhatók. Arról, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján mi lehet Pukliék és a kormány harcának vége, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!