Keresés

Két faluban is visszalépett a polgármesterjelölt

A Zala megyei Valkonyán és a Vas megyei Daraboshegyen is elmarad a polgármester-választás október 12-én.

Valkonyán és Daraboshegyen is mindössze egy polgármesterjelöltet vett nyilvántartásba a helyi választási bizottság – akik történetesen a jelenlegi polgármesterek is egyben –, de a függetlenként induló jelöltek mindkét településen visszaléptek szeptember 23-án.

Megpróbáltuk megtudni, mi lehet az oka, hogy egyik regnáló polgámester sem vállalta a megbízatást a következő ciklusra, hiszen egyedüli jelöltként már eleve győztesként indultak volna az október 12-i voksoláson.

Rejtélyiné Nagy Gabriella, Valkonya polgármestere azonban elmondta, hogy a jelöltállítás után derült csak ki, hogy jogosult az úgynevezett közszolgálati járadékra, ennek fényében pedig úgy döntött, hogy 24 év után nem vállal újabb megbízatást, és nyugdíjba megy.

A törvény korábban minden polgármester számára lehetőséget adott arra, hogy amennyiben az önkormányzati választás során mandátuma, tisztsége megszűnt, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjat vegyen igénybe. Ez a kedvezmény 2012. január 1-jétől megszűnt, de bizonyos feltételek esetén, az önkormányzati választáson újra nem választott, illetve a választáson nem induló polgármesterek mégis kaphatnak közszolgálati járadékot.

Pass Imre, Daraboshegy polgármestere nem kívánt telefonon nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

A jelöltek hiányában a választást nem lehet megtartani, mindkét településen időközi polgármester-választást kell majd tartani.

Két másik faluban – a Tolna megyei Aparhanton és a Vas megyei Tanakajdon – még jelöltet sem sikerült állítani, a jelenlegi adatok szerint tehát összesen négy településen marad el a polgármester-választás október 12-én.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!