Keresés

A kerítésen át is fújják könnygázzal a rendőrök a menedékkérőket

Sőt, verik és dobálják is őket az az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által gyűjtött beszámolók szerint. A jelenségre azért hívják fel most a figyelmet, mert egy szíriai menekült belefulladt a Tiszába, miután álltólag erőszakkal visszazavarták őket a határról.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy menedékkérőket támadnak meg, dobálnak vagy ütlegelnek a szerb-magyar határon – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Az UNHCR szerint több mint száz esetről van beszámoló, több esetben személyi sérülés is történt. Az áldozatok szerint gumibotot, gázsprayt és kutyákat is alkalmaztak ellenük. A menedékkérők a magyar hatóságok, a rendőrök fellépésre panaszkodtak.

Az UNHCR azt követően közölte ezt, hogy egy szíriai menedékkérő belefulladt a Tiszába Szegednél, miután csónakjukat támadás érte a magyar oldalról, ezért visszafordultak, majd a csónak a folyóba borult. Az UNHCR elvárja, hogy a tragédiát a szerb és magyar hatóságok gyorsan és a lehető legalaposabban kivizsgálják – írták.

A szervezet szerint a tiltott határátlépésre végső soron a magyar hatóságok hozzállása kényszeríti a kétségbeesett menedékkérőket, mivel naponta csak 15-17 ember kap lehetőséget arra, hogy menedékkérelmet nyújton be a röszkei vagy tompai tranzitzónában.  

Jelenleg több százan – többségében asszonyok és gyerekek – várakoznak arra, hogy bebocsátást nyerjenek a tranzitzónáknál, és befogadják a kérelmét, majd megkezdődhessen a menekültügyi eljárásuk.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!