Keresés

Kenderrel riogat a muskátlis Rogán

Forró hangulatban lelkesedtek az V. kerületi fideszesek és támogatóik a Cukor utcában. Jót nevettek a drogos és az ütődött ellenzéki jelölteken, és eltervezték, hogyan büntetik meg Amerikát és Strasbourgot.

Varga Mihály egy belvárosi fórumon Rogán Antal társaságában | Forrás: Varga Mihály Facebook-oldala
Varga Mihály egy belvárosi fórumon Rogán Antal társaságában | Forrás: Varga Mihály Facebook-oldala

A belvárosi Polgári Szalonban minden kedden este 6-kor összegyűlnek a kormánypárti helyiek, az önkormányzati választások előtti hajrában pedig mindenki megteszi, ami tőle telik: szeptember 16-án Varga Mihály a magyar gazdasági csodáról beszél, Rogán Antal iskolai drogozással riogat, a közönséget pedig főként az érdekli, hogyan lehet megőrizni a narancsos áldást.

“Rá lehetne nyomulni a külföldiekre, ezen most ők is szavaznak, nem? CEU környéke, Október 6. utca, nekik nyomtathatnánk angolul is a Peti szórólapjából, mondjuk valószínűleg nem fogja érdekelni őket, de azért egy próbát megér” – néhány szépen kiöltözött huszonéves már este háromnegyed hatkor lelkesen brainstormingol a Fidesz Belvárosi Polgári Szalonjában még szeptember közepén.

A mögöttük hagymás-zsíros kenyeret majszoló és borozgató nyugdíjasok már kicsit nyugtalanok, nyújtogatják a nyakukat, mert a nagy tömegben félő, hogy nem fogják látni a rendezvényt az előttük állóktól, “az nagyon jó, hogy végre fiatalok is vannak, de itt már most olyan fülledt meleg van, hogy az rettenetes”.

Egy üres fotel felé igyekvő néni csak annyit tud a rendezvényről, hogy megint a szokásos, Cukor utcai Polgári Szalonos, keddi összejövetel lesz, lelkesítés azoknak, akik standolnak, ajánlásokat gyűjtenek. A néni egészen meglepődik, ahogy sorra a tűnnek fel az est sztárvendégei: először Rogán Cecíliát látni, aztán feltűnik az ötödik kerületi polgármester, Rogán Antal és utódjelöltje, Szentgyörgyvölgyi Péter, és egy kis késéssel befut Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

Rögtön leszögezik, hogy nem akarnak túl sok időt elrabolni a kampányból, mert biztos mindenki sietne vissza az utcára (már csak 25 nap van hátra az önkormányzati választásokig!). A másfél órás program alatt kiderül, hogy a résztvevők között valószínűleg pontosan le voltak osztva a feladatok: Varga Mihály higgadtan, gazdasági mutatószámokkal magyarázza, hogy a Fidesznél nincs jobb, Rogán Antal pedig ugyanezt teszi, de ő inkább az ellenzéket igyekszik kinevettetni.

“Feltéve, de nem megengedve hogy nálunk a drogos ellenjelöltnek (Juhász Péter az Együtt-PM jelöltje korábban a Kendermag Egyesület elnöke volt) sikerül esetleg véletlenül befutni… Mi muskátlit szoktunk osztani, amikor jön a tavasz. Ő mit osztana? Esetleg egy kis kendert? És onnantól kezdve átalakulnánk egy drogtermelő teleppé a belvárosban?” – kacsintott a Rogán az ötlet hallatán kellőképpen felháborodó nyugdíjasokra. Felidézte, hogy az ellenzéki kerületi jelölt, Juhász Péter azzal vádolta a Fideszt, hogy csak azért foglalkoznak az idősekkel, mert “őket is a korrupció részévé akarjuk tenni”. Miután látta, hogy a közönség legtöbb tagja vagy nevet, vagy legyint, vagy csak tovább csóválja a fejét, Rogán még tovább szőtte a drogos antiutópiát, amelyben az iskolai büfében a cukros italoknál sokkal nagyobb ellenségek bukkannak fel: “Nem akarjuk, hogy a belváros legyen az első olyan kerület, ahol legalizálják a drogot az iskolákban!”. Morális határozottságát és történelmi magabiztosságát még megerősítette azzal, hogy hozzátette: “ez egy olyan Rubikon, amit nem kell átlépni, elég, ha az ember csak a lábujját beledugja, és máris súlyos bajok származnak belőle”.

Ha még nem tudnák az iskolások

Rogán jól ismerheti a belvárosi iskolákban uralkodó állapotokat, hiszen elmesélte, hogy nemrég “berángattak a munkatársaim egy iskolába, ahol kellett valami osztályfőnöki óra szerűséget tartanom. Itt alapvetően nem politizáltunk, de a végén megkérdeztem tőlük, hogy ha már szavazhatnának, akkor kire szavaznának az önkormányzati választáson?” A gyerekek tudták, hogy ki az a Tarlós István, viszont Falus Ferenc nevét nem ismerték. Rogánnak egy kicsit rá kellett segíteni, hogy az iskolások észbe kapjanak: “Ja, az a ciki videó a vödörrel és az ordítozó kisgyerekkel?”. Rogán szerint Falus olyan nevetségesen szürrelális szintre emelte a baloldalt, hogy a Fidesz “nagyon szívesen együttműködne másokkal”, csak nincs kivel.

Előrángatott statisztikák

Rogán szerint a baloldal azért sem igazán baloldali, mert “nem bírja bevenni az agyuk”, hogy a közmunkaprogrammal “nemcsak munkát, hanem megbecsülést is adunk”. Szerinte az előző napi parlamenti vita során Schiffer András is jogtalanul rótta fel a kormánynak, hogy piaci alapon nem tudnak munkahelyet teremteni, “csak dobálózott az adatokkal, hogy nálunk ilyen a szegénység, olyan a szegénység”, hiszen “az Európai Uniós statisztikák közül olyat lehet előrángatni, amilyet csak akarunk”. Rogán magabiztosan azt mondta, hogy minden további nélkül akár olyan statisztikát is tud mutatni, amely szerint 2o12 őszén a mélyszegénységben élők magyarországi aránya az EU-s átlag alatt volt. “Éredekes ez a statisztika, mert például Luxemburg itt az EU-s átlag fölé került. Nem tudom, miért van ez így, de ez így van leírva”.

Rogán a statisztikák kritizálásával tulajdonképpen zárójelbe is tette az előtte felszólaló Varga Mihály 2o perces beszédét, amely gazdasági mutatószámokkal támasztotta alá a Fidesz elmúlt négy évének sikereit, amelyek közül a legfontosabbak a következők voltak:
– kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól

– visszavásároltunk az állami eszközöket, főleg az energetika terén

– elszámoltatjuk a bankokat

– gyakorlatilag nincs infláció, nem úgy, mint Bokros Lajos idején

– a második negyedéves 3,9%-os növekedés igazi gazdasági csoda, csak azért nincs még ezzel tele a világsajtó, mert a magyarok szemérmesebbek, mint a franciák

– évről évre annyival csökken a lakosságszám, mint Gyula népessége, viszont a Fidesz “sokat ért el abban, hogy az átlagéletkor nőjön”. Igaz, hozzátette, hogy “ez egy európai dolog”.

Varga Mihály nagy derültséget okozott azzal, hogy felidézte, korábban EU-s pénzből egy 38 cm-s kilátót építettek Bodrogkeresztúron – ilyen nem történhet meg azután, hogy a Miniszterelnökség alá sorolták az EU-s pénzek elosztását: “néhány hatékonytalan pályázat talán még átment az utóbbi néhány évben, de legalább  EU-s pénz nem ragadt bent”.

Rogán az EU-ról azt mondta, nem azért adnak pénz, mert “olyan jószívűek lennének, hanem mert az jár Magyarországnak. Hiszen sok mindent kivittek tőlünk, és az EU miatt ment tökre sok magyar vállalkozás is, például a magyar cukoripar”.

Varga és Rogán beszédét követően rengeteg kéz lendült a magasba, akik mind kérdezni szerettek volna, de nem izzasztották meg túlságosan politikusokat.

Ízelítőül:

– K: Strasbourg ma döntést hozott arról, hogy mégis szabad molinózni a parlamentben. Mit tehetünk, hogy ezt a döntést visszautasítsuk?

V: Aki akar, tegyen ki molinót a Strasbourgi Bíróságon is, akkor meglátják, hogy csak távolról könnyű beszélni. Ez most csak úgyis mellékhadszíntér, az igazi csata akkor lesz, amikor majd a devizamentés miatt fordulnak a bankok a bírósághoz.

– K: Az ukrán konfliktus, az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók és a várható menekültáradat nagy kiadásokat ró Magyarországra. Nem lehetne-e Amerikával kifizettetni azt a 3 milliárd forintot, amit a magyar kormány az almatermelők megsegítésére fordítana?

V: Valószínűleg nem, de legalább a magyar almából finom almalevelet ihatnak majd a diákok az iskolai büfében.

– K: Martin Schulz gyűlöli Orbán Viktort, mert látja, hogy Orbán kiválóbb ember nála. Ezért mindent megtesz, hogy Navracsics Tibort megbuktassa. Ki tud-e állni így Navracsics Tibor a kereszténységért, az alapértékekért?

V: Mindig kiállunk, harcolni fogunk, akkor is, ha átmenetileg egyedül maradunk a többi tagállammal szemben. Nem kell megijedni, Krisztus urunk is egyedül volt az elején.

– K: Úgy érzem, 2010 óta áldás alatt van az ország. Ez folytatódhat-e?

V: Igen. De el kell menni szavazni, mert az ördög sosem alszik.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!