Keresés

Keményebb büntetésekkel oldanák meg a menekültválságot

A büntetések szigorításával, tranzitzónák létrehozásával és válsághelyzet kihirdetésével kezelné a kormány a menekülthelyzetet. Jönnek a hosszabb büntetések, a felfegyverzett katonák és az automatikus kiutasítások. A családokat is könnyebb lesz szétszakítani. 

Összesen tizenhárom törvény módosítására tett javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter és a Fidesz-frakció – írja az Index. A javaslatok egy része a büntető törvénykönyv szigorítására és új tényállások bevezetésére vonatkozik. Az egyik ilyen, hogy bűncselekménnyé nyilvánítanák, és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák a most szabálysértésnek számító illegális határátlépést.

Ide számítana a kerítés átmászása is, hiszen a javaslat szerint mindenki bűncselekmény követ el, aki „Magyarországnak az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területére a létesítményen keresztül jogosulatlanul belép”.A hároméves büntetés öt évre nőne, ha az átlépés „fegyveresen, felfegyverkezve, vagy tömegzavargás résztvevőjeként” zajlik. Ha ezek egyszerre igazak, kettő-nyolc év lehet a büntetés, ha pedig a bűncselekmény halált okoz, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztést ír elő a javaslat.

A határzár megrongálását egy-öt, a „határzárral kapcsolatos építési munka akadályozását” pedig maximum egy éves szabadságvesztéssel sújtanák. Előbbi tovább nőhet, ha a bűncselekményt fegyveresen, tömegzavargás résztvevőjeként követik el.

A három új bűncselekménytípus esetében mindig a Szegedi Járásbíróság és a Szegedi Törvényszék járna el, és ha éppen „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” van, akkor minden más ügyet megelőzően kell lefolytatni az eljárást. Tettenérés esetén az ügyész a kihallgatás után nyolc napon belül bíróság elé állíthatná az illetőt, és elég lenne szóban előterjeszteni a vádat. Akit a elítélnek, azt automatikusan ki is utasítanák az országból, ami legalább két évre szólna. Az öt évnél rövidebb szabadságvesztést próbaidőre válthatnák, ami 2-10 év lehet, ha pedig valaki a próbaidő alatt visszatér Magyarországra, rögtön börtönbe is küldenék. A kiutasítás végrehajtását egyéni kérelemre maximum három hónappal elhalaszthatnák, a legalább 12 hetes várandósak és az egy évesnél fiatalabb gyereket gondozók pedig automatikus halasztást kapnának.

A törvény eddig védte a családokat, akiket csak akkor lehetett a kiutasítással kettészakítani, ha súlyos, legalább tíz éves börtönnel büntethető bűncselekményt követtek el, és jelentős veszélyt jelentettek a közbiztonságra. A módosítás véget vetne ennek a védelemnek, ami immár csak a jogszerűen Magyarországon tartózkodókra vonatkozna.

Az új törvény szigorítaná az embercsempészésre kiszabható büntetést is, ami most három évig terjed, és csak a legsúlyosabb esetekben lehet nyolc év. Ez most alapesetben egy-öt, súlyos esetben pedig tíz évesre nőne, ha pedig az embercsempészés célja a vagyonszerzés, illetve ha több embert juttatnak át a határon, egy-öt helyett kettő-nyolc év lenne a büntetés. Ugyanennyit szabnának ki akkor is, ha az embercsempészést  „az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény, illetve eszköz megsemmisítésével vagy megrongálásával követik el”. Az új szabályozás automatikussá tenné az embercsempészés során szerzett vagyon elkobzását is.

Parancs nélkül is bemehetnek a rendőrök a lakásba

A javaslat bevezetné a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” fogalmát is, amit az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője kezdeményezésére, a miniszter javaslatára a kormány rendelhetne el hat hónapra, amit meg is hosszabbíthatnának.

A kihirdetés feltétele, hogy  a Magyarországra érkező elismerést kérők száma meghaladja egy hónap átlagában a napi ötszáz főt,  vagy két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt, vagy egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt.  Elrendelhetik akkor is, ha a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma meghaladja egy hónap átlagában a napi ezer főt, vagy két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt, vagy egy hét átlagában a napi kétezer főt.

Ha ezek nem teljesülnek, még mindig hirdethetnek válsághelyzetet, ha a migráció veszélyezteti egy település közbiztonságát, különösen, ha zavargás tör ki a befogadó állomáson.

A válsághelyzet kihirdetése a következőket vonná maga után:

  • a rendőrség hatósági határozat nélkül is beléphetne magánlakásokba, ha alaposan feltételezhető, hogy ott illegális határátlépők vannak
  • a rendőrség járványügyi intézkedések keretében utakat zárhat le, korlátozhatja nyilvános intézmények működését, területeket, épületeket zárhat le,
  • a honvédség fegyverhasználati joggal vesz részt a határ őrzésében, vagyis használhat gumilövedék, könnygázgránát, és tömegoszlató eszközök mellett testi sérülés okozására alkalmas fegyvert is de  „a másképpen el nem hárítható személy elleni életet vagy testi épséget súlyosan veszélyeztető támadás kivételével nem irányulhat az emberi élet kioltására.”
  • a katonák ezen kívül segíthetik a rendőröket a fentebb írt feladatok ellátásában.

Ahogy korábban megírtuk, a kormány tranzitzónákat hozna létre a déli határon, amelyek csak Szerbia felé lesznek nyitottak. A menedékkérőknek itt kell majd megvárniuk, míg véget ér a gyorsított eljárás. A meghallgatásra is itt kerül majd sor, amit  nem muszáj személyesen lebonyolítani, ha „az összeköttetés közvetlenségét a mozgóképet és a hangot egyidejűleg továbbító készülék biztosítja”.

A javaslatokat szeptember 4-én fogadhatja el a parlament, utána léphetnek hatályba.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!