Keresés

Keddtől egy menekült se léphet be az országba

Jövő keddtől teljesen máshogy állnak majd a hatóságok a menekültekhez. Aki illegálisan belép, előállítják, börtönbe viszik és gyorsan kiutasítják az országból. Aki pedig legálisan menedékkérelmet nyújt be, Magyarország területére sem léphet, és pár óra alatt visszafordítják Szerbiába. 

Szeptember 15-től, vagyis jövő keddtől új időszámítás kezdődik a menekülthelyzet kezelésében. Ezen a napon lépnek hatályba a parlament által elfogadott menekültügyi törvénycsomag módosításai. Ezekről itt írtunk bővebben.

Ezekre lehet számítani keddtől:

  • Három órán belül kiutasítják a menekülteket
  • Tranzitzónák kialakítása a határon. Ezeket olyan U alakú területként kell elképzelni, amik a szerb határ felé nyitottak, a magyar felé zártak. Ezek a zónák nem tartoznák Magyarországhoz, olyan államon kívüli területek lesznek, mint amik a repülőtereken is vannak. A menekültek itt adhatják majd be a menedékkérelmüket, legálisan csak így juthatnak be az EU-ba. A törvény szerint a beadott menedékkérelmeket 8 napon belül kell majd elbírálnak, és csak az léphet be Magyarországra, aki megkapja a menekültstátust.

Az Index egy kormánytagra hivatkozva azt írta: a hatóságnak azt írják elő, hogy ne halogassák napokig a választ: 2-3 órán belül döntsenek a menedékkérelemről. Ezek a döntések pedig borítékolhatóan szinte kivétel nélkül elutasítóak lesznek, hiszen szintén egy nyári törvénymódosítás alapján Szerbiát biztonságos országnak minősítette a kormány. A dolog tehát úgy áll, hogy a szerb határhoz érkező menekülteknek nem marad más választásuk, mint a Magyarország felé zárt tranzitzónából visszafordulni Szerbiába .

  • Az illegális határátlépőket kiutasítják. Jövő keddtől az illegális határátlépés már nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek. A rendőrök ekkor az Index információ szerint nem egy regisztrációs ponthoz fogják kísérni, buszoztatni  a menekülteket, hanem őrizetbe veszik és bíróság elé küldik. A bíróknak pedig gyorsan kell dönteni. Az eredmény az szigorított Btk. szerint börtön és/vagy kiutasítás lesz.

Könnyen előfordulhat persze, hogy a kérelmek tömeges elutasításán felháborodott menekültek felháborodnak, lázadni kezdenek és megpróbálnak csoportosan áttörni Magyarország területére. Egy kormánytag az Indexnek azt mondta, hogy a kormány számít és felkészült ilyen kitörési kísérletekre.

Éppen ezért gondoskodtak arról, hogy a hadsereget is be lehessen vetni a határnál. A határ védelmét az elképzelések szerint továbbra is a rendőrök látják majd el, de minden rendőr mögött ott lesz két-három katona is: ezt onnantól semmi nem tiltja. A katonák és a rendőrök számára nem lesz tűzparancs, a rendőrök az eddig is létező jogosítványaikkal oszlathatnak: vízágyúval, könnygázzal, gumibottal – írja az Index.

Egy kormánytag azt mondta az Indexnek: „kemény képsorokra” kell felkészülni a szerb határnál jövő keddtől.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!