Keresés

Kártérítést kérnek a gazdák a migránsok miatt

A határsértők által okozott károk megtérítését kérik Csongrád megyei gazdák. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára szerint a kerítés az első lépés a probléma megoldása felé.  

A gazdák szerint a határsértők mezőgazdasági károkat okoznak, ezért enyhítést kérnek a kormánytól, jelentette be Nógrádi Zoltán fideszes mórahalmi polgármester a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara homokhátsági fórumán az Index cikke szerint. A politikus az mondta, az érintett térség polgármesterei azt kérik a kormánytól, hogy dolgozzák ki az ott élő gazdák egységes kárenyhítési rendszerét. A gazdák szerint a határsértők károkat okoznak a terményekben és a termelési infrastruktúrában is.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az első lépés a kárenyhítés felé a szerb-magyar határra építendő kerítés, aminél jelenleg nincs jobb és gyorsabb megoldás. Nagy szerint ráadásul az ide érkezők új növényi kártevőket hurcolhatnak be az országba, az élelmiszerhulladék pedig az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag, amely máshol is okozott mára száj- és körömfájást, afrikai sertéspestist, illetve sertéspestist.

A fórumon ott volt Jakab István országgyűlési alelnök és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke is, aki elmondta, hogy a határzárhoz szükséges források rendelkezésre állnak, a gazdák pedig kérhetik majd a munkálatok miatt keletkezett károk megtérítését.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!