Keresés

Kártérítési pert nyert a Helsinki Bizottság a Fidesz ellen

A pártnak egymillió forint kártérítést kell fizetnie a Helsinki Bizottságnak, amiért egy közleményükben azt állították, hogy a szervezet politikai megrendelésre adatokat hamisít.

Csütörtökön délelőtt a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy a Fidesz megsértette a Magyar Helsinki Bizottság személyiségi jogait, amikor egy májusi közleményében azt állította, hogy a szervezet politikai megrendelésre adatokat hamisít – írja a 444.

Az első fokú ítélet szerint ezért a Fidesznek egymillió forintos sérelemdíjat kell fizetnie a Helsinki Bizottságnak, valamint az Országos Sajtószolgálaton keresztül meg kell jelentetnie egy közleményt, amiben sajnálatát fejezi ki, hogy adathamisítással vádolta a jogvédőket.

A kormánypárt az utóbbi időben rendszeresen Soros Györgyre mutatott, ha ellenségképre volt szüksége. A magyar származású milliárdos az elmúlt egy évben majdnem annyit szerepelt a kormányközeli sajtóban, mint maga Orbán Viktor. Az ő ármánykodását látták az olyan jelenségek mögött is, ha például egy szervezet nem értett egyet a kormánnyal, ha egy-egy lap kritikus volt a Fidesszel szemben, vagy ha menekültek érkeztek a Közel-Keletről – írja a 444.

Alapból a Helsinki Bizottság sem azért perelte be a Fideszt, mert Soros György pénzével kitömött álcivileknek nevezte őket, mert ezek szerintük is egyszerű vélemények. De akkor, amikor a kormánypárt már adathamisítással és a nemzetközi spekuláns pénztőke megrendelések teljesítésével vádolta őket, akkor jobbnak látták beadni egy keresetet jó hírnév megsértése miatt.

A szervezet ügyvédje, Győző Gábor szerint nem is az a legnagyobb baj, hogy a kormánypárt a nemzetközi pénztőke spekulációival próbál megmagyarázni, ha valaki ellentmond nekik, még az álcivilezés vagy a pofátlanozás sem lenne érdemes arra, hogy bíróságra menjenek, mert ezek még a vélemények kategóriájába tartoznak. Az a tényállítás viszont már sérti a jó hírnevüket, mikor azzal vádolják őket, hogy politikai megrendelésre adatokat hamisítanak, ezért beperelték a Fideszt.

Az októberben kezdődő tárgyaláson a a Fidesz ügyvédje még azzal érvelt, hogy azért kellett ilyen keményen fogalmazni a közleményben, mert szerintük a Helsinki Bizottság szereptévesztésben van, úgy gondolja, hogy állam lehet az államban, és nem elegendőek számára Magyarország törvényei. Szerinte a civil szervezet csak álmegoldásokat szolgál, amiknek semmi hasznuk, ellenben veszélyesek és károsak is. Ezen a ponton a bíró figyelmeztette, hogy a tárgyaláson talán mégsem kellene politikai nyilatkozatokat tennie.

A fideszes ügyvéd Soros György és a nemzetközi pénztőke szerepét a milliárdosról szóló magyar Wikipédia-oldallal próbálta igazolni. Azzal érvelt, hogy amelyik szervezet támogatásokat kap a Soroshoz kötődő szervezetektől, azzal szemben nyilvánvalóan politikai elvárásokat is támasztanak.

A tanúként megszólaló Pardavi Márta, a Helsinki társelnöke a perben elmondta, hogy a Soros által alapított Nyílt Társadalom Alapítványtól nyert pályázati pénzekkel ugyan részletesen el kell számolniuk, mint ahogy ez minden más pályázatnál lenni szokott, de nem igaz, hogy konkrét utasításokat kapnának. Az ATV-nek átadott adatok pedig az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól származtak, ezért azok hitelesnek tekinthetők. Arról pedig ők már nem tehetnek, hogy azokat pontatlanul mutatták be.

Az ítélet szerint így a Fidesz nem tudta bizonyítani, hogy a Helsinki adatokat hamisított volna. Ráadásul mivel a kormánypárt 2014-ben már elvesztett egy hasonló pert, amikor Hoppál Péter beszélt arról, hogy a Helsinki egy „álcivil” szervezetek, amely megrendelésre járatják le az országot és a kormányt, ezért az ismétlés miatt a bíróság úgy látta, hogy nem elég, ha a Fidesz simán csak bocsánatot kér, hanem 1 millió forint sérelemdíj megfizetésére is kötelezte őket, valamint eltiltották a további jogsértéstől.

Ez az ítélet még nem jogerős. A Fidesz ügyvédje azt mondta, hogy fellebbezni fognak, mert szerinte rendben volt az, amit a közleményben állítottak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!