Keresés

Kartellezés miatt millárdos bírság a lapkiadóknak

A megyei napilapok piacának felosztása miatt 2,2 milliárd forintos bírságot kapott 4 regionális lapkiadó vállalat. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata feltárta, hogy az érintett cégek közel tíz éven keresztül egyeztették a hirdetési áraikat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Axel Springer-Magyarország Kft. (új nevén: Mediaworks Kft.), az Inform Média Kft. (új nevén: Russmedia Kft.), a Lapcom Kiadó Kft. és a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. versenykorlátozó megállapodás kötött egymással.

A megállapodással a cégek elsődleges célja az volt, hogy egymás piacait nem támadják meg. A területek felosztásán kívül az Axel Springer és az Inform Média, az Axel Springer és a Lapcom, valamint az Axel Springer és a Pannon Lapok közötti kétoldalú szerződések alapján feltételezhető volt, hogy az említett vállalkozások egyeztetéseket folytattak – és folytatnak – az árusoknál alkalmazott lapárakra, és a hirdetési árakra vonatkozóan is.

A vállalkozások magatartásukkal megsértették a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmát, így a GVH összesen több mint kétmilliárd forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki rájuk.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!