Keresés

Kaput építenének a sínekre Röszkénél

A kapu azért lehet veszélyes, mert több menekült akkor próbálhat átszökni a határon, amikor a vasúti kapu nyitva van. De csak akkor lesz nyitva, amikor jön a vonat.

Orbán Viktor hétfőn a szerb-magyar határon járt, és sürgette a teljes határzár mielőbb kiépítését. A teljes zár kialakításánál azonban problémát okoz a Röszke és Horgas között húzódó vasúti pálya, ahol ezrével jönnek át a menekültek – írja az Index.

A Népszabadság értesülése szerint a vasúti pályára zárható kaput telepítenek, hogy ezzel tegyék teljessé a déli határzárat. A MÁV szegedi igazgatóságával megvizsgáltatták: műszakilag megvalósítható-e a létesítmény. A kapu felállításának a lap szerint technikai akadálya nincs, így az közvetlenül a sín felett valószínűleg meg fog épülni, vélhetően valamilyen őrhellyel együtt. Ha jön a vonat – napjában pár szerelvény –, a vágányt elzáró kaput a vasutasok kinyitják, majd visszazárják.

A Belügyminisztérium egy hónappal ezelőtt még azt mondta az Indexnek, hogy “a Magyar Honvédség vasúti sínpárra – értelemszerűen – nem épít műszaki zárat. A határ zárásának biztosítása ezeken a szakaszokon a rendészeti szervek feladata lesz”.

A kapu azért lehet veszélyes, mert több menekült akkor próbálhat átszökni a határon, amikor a vasúti kapu nyitva van. De csak akkor lesz nyitva, amikor jön a vonat. Kérdés ráadásul, a vonat távozása után hogy tudják majd bezárni a kaput. A Népszabadság megjegyzi, hogy a sínekre épített kapu a magyar–osztrák határra telepített vasfüggöny tervezőinek sem jutott eszébe.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!