Keresés

Kampányt indít a TASZ a szülői jelenlétért a kórházakban

Magyarországon ma még kevés szó esik arról, hogy mennyire fontos a szülő jelenléte a gyermeke életének legfontosabb pillanataiban – legyen ez rögtön a születés, vagy a betegség miatti kórházi tartózkodás. A jelenlegi kórházi gyakorlat csak ritkán engedi meg, hogy a szülő a beteg gyereke mellett tölthesse az éjszakát. Ennek javításáért kezd kampányba a TASZ.

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) egy, Magyarországon soha korábban még nem végzett felméréssel keres meg szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető egészségügyi intézményeket, összesen hatvanötöt. A „Gyerekkel vagyok” kezdeményezés célja, hogy a közérdekű adatigénylések eredményeit összegezve először teljes képet kapjanak a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről, majd egy országos kampány és egyeztetés-sorozat során szorgalmazza a szervezet a hazai jó gyakorlatok minél szélesebb körben történő átvételét.

Bence Rita, a TASZ betegjogi programjának vezetője az Abcúgnak azt mondta: egységes gyakorlatot szeretnének. Jelenleg ugyanis van olyan kórház, ahol megengedik a szülőnek, hogy beteg gyereke mellett töltse az éjszakát, van, ahol csak néha adnak erre lehetőséget, de sok helyen ezt egyáltalán nem engedélyezik. „Az a célunk, hogy feltérképezzük a valós helyzetet, utána pedig szeretnénk egyeztetni az egészségügyben dolgozókkal”.

A kórházaknak több mint húsz kérdést küldtek el, a válaszok kiértékelését követően ülnek majd le az orvosokkal. Bence Rita azt mondta: nem a konfrontáció a céljuk, bebizonyítani azt, hogy milyen rossz egyes kórházakban a helyzet ezen a téren. Amit első körben szeretnének elérni, hogy ha már nem tudnak megfelelő körülményeket, esetleg külön ágyat, szobát biztosítani a beteg gyerekek szüleinek, legalább ne akadályozzák azt, hogy a szülő a gyerek ágya mellett tölthesse az éjszakát.

A civil szervezet többek között a következő kérdésekre vár választ az intézményektől:

  • mit gondolnak a kapcsolattartásra vonatkozó szabályozásról
  • miként szolgálják a kórház, a dolgozók és a betegek érdekét
  • hogyan támogatják a szülőket abban, hogy folyamatosan legyenek együtt a kórházban a kiskorú beteggel
  • hogyan biztosítják az édesapák jelenlétét a szülésnél

A TASZ kampányában az ENSZ Gyermek jogairól szóló egyezménye, illetve a kórházban gondozott gyermek jogait ismertető, Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért szervezet ajánlása megvalósulását vizsgálja, illetve igyekszik elősegíteni. A legfontosabb célkitűzés is e nemzetközi dokumentumokból vezethető le, de megtalálható a magyar egészségügyi törvényben is: a szülőnek a gyermeke mellett a helye – a kórházban is. A Magyarország által is elfogadott előírások közül néhány fontosabbat kiemelve: a kórházakban „elhelyezést kell felajánlani minden szülőnek és ösztönözni kell ennek igénybevételét. A kórház kötelessége megfelelő helyet, infrastruktúrát biztosítani, ahhoz, hogy a szülő beteg gyermeke mellett maradhasson. A személyzet, elismerve a szülők otthoni szerepét, javaslataival és biztatásával támogassa a szülőt, hogy maradjon együtt gyermekével.”

A TASZ célja, hogy 2016 végére minden, gyerekeket kezelő egészségügyi intézmény biztosítsa az egészségügyi törvényben foglalt jogokat, tegyék lehetővé, hogy minden szülő éjszaka is a gyermeke mellett maradhasson.

Magyarországon ma még sajnálatosan kevés szó esik arról, hogy mennyire fontos a szülő jelenléte a gyermeke életének legfontosabb pillanataiban – legyen ez rögtön a születés, vagy a betegség miatti kórházi tartózkodás. Fontos annak tudomásul vétele, hogy a minél teljesebb és háborítatlanabb szülői jelenlét a legjobb megoldás a gyereket érő traumák megelőzésére. A magát biztonságban érző gyermek kezelése, a folyamatosan és közvetlenül tájékozódó szülő aktív segítsége egyaránt gördülékenyebbé és sikeresebbé teszik a gyógyító tevékenységet.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!