Keresés

Júliusban áll fel az új Klik

Nő az igazgatók hatalma, és minden iskolának lesz saját költségvetése is. Pölöskeiné szerint közelebb kell vinni a döntéseket az intézményekhez.

A kormány áprilisban dönt az állami intézményrendszer fenntartását végző szervezet felépítéséről, és július elsejével már egy struktúrájában és szellemiségé­ben megújult hivatal kezdi meg munkáját – mondta a Magyar Időknek Pölöskei Gáborné, az iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézmnyfenntartó Központ vezetője.

Pedagógusok decemberben indítottak tiltakozó mozgalmat a közoktatás állapota és az iskolák központosítása ellen, ami lényegében a Klik három évvel ezelőtti létrehozását jelenti. A mozgalom azóta két, többtízezer ember részvételével lezajlott tüntetést is szervezett Budapestre. Rétvári Bence államtitkár kedden jelentette be, hogy a kormány megszüntetni a Kliket, de hozzátette azt is, hogy a állami iskolafenntartás megmarad.

Pölöskeiné most a Klik helyét átvevő új szervezetről beszélt a Magyar Időknek. Lényeges különbség lesz, hogy a mostani gyakorlattal szemben a jövőben nem egyetlen gazdálkodási egységként fog működni az állami intézményfenntartó. Erre Pölöskeiné szerint azért van szükség, mert a döntések jelenleg nagyon messze vannak az iskoláktól. A költségvetés tervezésnél az intézmények szerinte kiemelkedő szerepet játszanak majd a továbbiakban, de lesz egy központi tervezés is, vagyis mind a 2200 iskolának el kell készíteni a költségvetését. Ezenkívül a szakmai-dologi – vagyis például a kréta, a papír és egyéb oktatást érintő eszközökre vonatkozó – kiadások feletti rendelkezési jogot is odaadnák az iskolaigazgatóknak, és az intézményvezetők szakmai kérdésekben is szélesebb döntési jogkörökkel rendelkeznek majd.

Pölöskei Gáborné szerint a hatásköröket próbálják úgy meghatározni, hogy megmaradjon az állami fenntartás egységessége, ugyanakkor az iskolavezető érezze úgy, hogy igenis gazdája az intézményének, még a munkáltatói jogok egy részét is megkapják. A tervek szerint a hónap végére rendezik a Klik milliárdokra rúgó tartozásállományt annak érdekében, hogy minél előbb “valóban normalizált működést tudjanak nyújtani az intézményeknek”.

Pölöskeiné a Klikről azt mondta, mostanra pontosan látják, hogy milyen hibák voltak a rendszerben, ezeket azonban nem lehet tovább toldozgatni-foldozgatni. Az állami fenntartásra azonban továbbra is szükség van, mivel csak így lehet az iskolák megfelelő működését biztosítani és a gyermekek esélyegyenlőségét megteremteni.

“Olyan intézményrendszert akarunk fenntartani, amely minden gyermek számára megteremti az esélyt, támogatva a tehetséges vagy a hátrányos helyzetű gyermekeket egyaránt. Ma sajnos nem a gyerekekről, a pedagógusok módszertani megújulásáról, iskolákról beszélünk, hanem a Klikről és annak hibáiról. Ez azonban nem jó, hiszen inkább az oktatással, a gyerekek fejlesztési lehetőségeivel kellene foglalkozni. A fenntartó feladata az, hogy szolgáljon” – mondta Pölöskei Gáborné.  Arról, hogy pontosan mekkora apparátussal működik az új rendszer, egyelőre nincs döntés, jelenleg többféle struktúrára vonatkozó terv van az asztalon. A szervezet végleges felépítéséről a kormány áprilisban dönt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!