Keresés

Jövőre újra felforgatják az iskolákat

2017-től újra teljesen átalakítja a kormány az iskolarendszert: új alaptanterv lesz, az igazgatók nagyobb mozgásteret kapnak, de minden az államé lesz.

Alapvető változások lesznek az iskolák életében, végleg elveszik őket az önkormányzatoktól, majd úgynevezett menedzsmentközpontokat szerveznek föléjük – írja az Index. A Kliknek pedig megváltoztatják a nevét.

A lap szerint a minisztérium a jövő év végére a szakértőkkel teljesen új Nemzeti alaptantervet készít. Palkovics László egy múlt heti háttérbeszélgetésen elmondta, hogy meg fognak határozni egy „nemzeti minimumot”, amely lehet például az a tudásanyag, ami a sikeres érettségihez kell. Ha az iskola nem akar, nem kellene ennél többet tanítani, de ha úgy döntenek, akkor lehet pluszismereteket átadni. Az iskola akár 30 százalékkal is eltérhet saját hatáskörben a tantervtől, míg a jelenlegi csupán 10 százalékos mozgásteret engedélyez. Az új tanterv felmenő rendszerben 2018-ban lépne életbe.

Véget vetnek a vegyes rendszernek is: 2017-től minden iskolát államosítanak, azokat az intézményeket is, amelyek még önkrományzati fenntartás alatt vannak. A Klik jelenlegi formájában megszűnik, egy központi szervezet azonban fennmarad. A tényleges fenntartást azonban 60 kisebb szervezeti egység végzi majd. Pölöskei Gáborné, a Klik vezetője egy háttérbeszélgetésen „menedzsmentközpontoknak” nevezte ezeket, ám ez még nem a végleges név.

A menedzsmentközpontoknak önálló költségvetése lesz, önálló pénzügyese, HR-ese, de az iskolák nem olvadnak bele, megmaradnak önálló jogi személyek. Csupán létrehoznak egy őket szolgáló menedzsmentet.

Arról még vita van, hogy milyen jogosultságai legyenek a központoknak és milyen mozgástere maradjon egy iskolaigazgatónak. Pölöskei Gáborné tervei szerint minden központ úgy tervezi majd a költségvetését, hogy párhuzamosan a központ vezetője, illetve az iskolák is megtervezik a kiadásokat és ebből alakítják majd ki a végleges büdzsét. A tervek szerint az igazgatóknak önálló keretük lesz, amelyből beszerezhetik az eszközöket. Az átalakítások július 1-jétől várhatóak, az új modell 2017. januártól működhet.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!