Keresés

Jön a kilakoltatás, változnak a segélyek

Vasárnaptól ki lehet lakoltatni, akinek lakbér vagy rezsitartozása van, és a szociális segélyek is másképp jönnek. Szociális területen több jelentős is változás életbe lép márciustól.

Több fontos változás is életbe lépett március elsejétől, vasárnaptól például lejárt a téli kilakoltatási moratórium, azaz mostantól ki lehet lakoltatni azokat, akiknek lakbér- vagy rezsitartozásuk van. A szociális ellátórendszer másik fontos változása, hogy teljesen átalakul a segélyezési támogatási rendszer.

Segélyezési formák szűnnek meg, alakulnak át, kapnak új nevet, vagy máshonnan kell igényelni őket. Szociális támogatásokat két helyről lehet majd kérni: a járásoktól vagy a helyi önkormányzatoktól.

Az Abcúg korábban arról írt, hogy több településen is rosszul járnak a szegények az új segélyezési rendeletek elfogadása után. Azért kell új szabályokat hozni, mert márciustól az állam kivonul bizonyos segélytípusok mögül, és az önkormányzatokra bízza, hogy kiknek, milyen feltételekkel osztja ki őket. A kormány azt mondta, senki sem fog rosszabbul járni, mert kárpótolják a nehéz helyzetű településeket, de úgy tűnik, ez mégsem lesz elég.

A változás lényege, hogy megszűnik a méltányossági közgyógyellátás, a méltányossági ápolási díj, a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás is. Ezek helyett az önkormányzatok települési segélyt oszthatnak, és ők döntik el, hogy milyen szükségleteket támogatnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!