Keresés

Jöhet az egynapos tanársztrájk

Ha hétfőn nem sikerült dűlőre jutniuk a kormánnyal, fontolóra veszik a sztrájkot – mondta a szakszervezeti vezető.

Fontolóra veszi a sztrájk meghirdetését a pedagógus sztrájkbizottság, ha a hétfői tárgyaláson néhány fontos kérdésben nem sikerül dűlőre jutni a kormánnyal – közölte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a TV2 Mokka című műsorában pénteken.

Galló Istvánné elmondta: azért fontolgatják az egynapos sztrájk meghirdetését, mert bár az általuk összeállított 25 pontból sok van, amelyben közeledtek az álláspontok, néhány nagyon fontos kérdésben nem látják a megegyezés lehetőségét. Ilyen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) további működésének kérdése, amelyben „szeretnének tisztán látni”.

A sztrájkbizottságot alkotó három szervezet egyikének vezetője utalt arra, hogy bár március 22-én bejelentették a Klik megszűnését, csütörtökön Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, ebben az ügyben a kormány még semmiről sem döntött. Hozzáfűzte: az intézmények fenntartása, az iskolaigazgatók jogköre alapkérdés a köznevelés működésének további sorsát illetően, ezért nem újsághírekre, nyilatkozatokra szeretnének hagyatkozni. Hasonlóan fontos és vitás kérdés a pedagógusok és a tanulók munkaterhelése, valamint a szabad tankönyvválasztás – jegyezte meg Galló Istvánné.

Szerda reggel egyórás munkabeszüntetést tartottak az elégedetlenkedő tanárok. A tiltakozás szervezője, a Tanítanék Mozgalom később azt közölte, hogy számításaik szerint 15 ezren vettek részt az akcióban, legalább 300 iskola előtt. Beszámolónkat a tiltakozásról itt olvashatja. Pukli István, a mozgalom egyik vezetője akkor azt mondta, ha a kormány nem ül velük tárgyalóasztalhot két héten belül, újabb demonstráció lesz.

(MTI)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!