Keresés

Jöhet a kompetenciateszt az egyetemeken

Elkészült a felsőoktatás átalakításának terve, ami májusban kerülhet a parlament elé. A helyettes államtitkár azt mondta, kompetenciatesztet íratnának az elsőéves és végzős hallgatókkal, csökkentenék a szakok számát,  és már a bekerülésnél kötelezővé tennék a nyelvvizsgát.

Májusban benyújthatják a parlamentnek a felsőoktatási törvény módosítását, mondta Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek. A módosítás alapját az a stratégia adja, amely 2030-ig jelöli ki a fő fejlesztési irányokat. Maruzsa a következő újításokról beszélt a lapnak:

  • Kétféle intézménytípus lenne: egyetem és alkalmazott tudományok egyeteme, ami a mostani főiskoláknak felelne meg. Ezen kívül létrehoznának közösségi főiskolákat, amelyek csak az infrastruktúrát biztosítanák a többi intézménynek, nem lennének sem saját oktatóik, sem hallgatóik.
  • Csökkentenék a szakok számát is: 2013-ban még több mint 10 ezer képzés indult, 2020-ban viszont csak 9122-t tartanának meg.
  • A jövőben azonos fenntartóhoz tartozó egyetemek és főiskolák közös képzéseket indíthatnának, kihasználva egymás infrastruktúráját.
  • A képzés elején és végén kompetenciatesztet íratnának a hallgatókkal, hogy kiderüljön, ki, mennyit  fejlődött.
  • Változtatnának az ösztöndíjrendszeren, és mindkét irányban megkönnyítenék az átjárást az állami ösztöndíjas és az önköltséges formák közt.
  • Rendeletben írnák elő, hogy 2020 után csak középfokú nyelvvizsgával lehessen bekerülni a felsőoktatásba.
  • Minden egyetemen és főiskolán kötelező lenne tehetséggondozó programot működtetni.
  • Több gyakorlati oktatót vonnának be a felsőoktatásba, valamint  teljesítményértékelési és minőségbiztosítási rendszert vezetnének be az oktatóknál.
  • Kiküldetési rendszert dolgoznának ki a határon túli szakemberhiány pótlása érdekében. Ez azt jelenti, hogy 3-6 éves docensi, professzori kiküldetéseket indítanának, ami szintén főállású foglalkoztatásnak minősülne.
  • A duális képzés keretében szorosabbra fonnák az oktatás és a cégek kapcsolatát, 2020-ra a hallgatók nyolc százalékát vonnák be ebbe a képzési formába, miközben újraszabályoznák az intézmények vagyongazdálkodását is.

Maruzsa elmondása szerint a tervezetet egyelőre az Emberi Erőforrások Minisztériumában kezdik egyeztetni, április közepén véglegesíti azt a Felsőoktatási Kerekasztal, májusig pedig benyújtják a parlamentnek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!