Keresés

Jogsértően titkolózik a Bevándorlási Hivatal a menekülttáborokról

Jogsértően zárja ki a sajtót a menekülttáborokból a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a Magyar Helsinki Bizottság jogásza szerint. Bár a táborok nem zárt intézmények, a Hivatal mégsem engedi, hogy a közvélemény megismerhesse, milyen körülmények között szállásolják el a hozzánk érkező menekülteket. 

Jogsértő módon nem engedi be a sajtót a menekülttáborokba a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH). Az Abcúg – ahogy más médiumok is – hetek óta próbál bejutni valamelyik nyílt táborba, hogy bemutathassa, hogyan szállásolja el az állam a hozzánk érkező menedékkérőket, kérelmeinket azonban rendre elutasítják.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa szerint a gyakorlat azért jogsértő, mert a sajtótörvény szerint

mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi és az országos közélet ügyeiről, ez viszont nem teljesülhet, ha a BÁH kizárja a sajtót az egyébként nyitott, közpénzből működtetett és állami feladatot ellátó táborból.

„Érthető, hogy bizonyos fokig korlátozzák a bejutást, hiszen így előzhető meg az is, hogy provokátorok bejuthassanak a tábor területére. A média teljes távol tartása viszont véleményem szerint sérti a sajtószabadságot” – mondta. Tóth szerint ugyanakkor peres úton nem lehet kikényszeríteni, hogy a BÁH beengedje az újságírókat a táborba. „Nem létezik bíróság, amelynek hatásköre lenne kötelezni ilyen esetben a tábor vezetését arra, hogy engedje be a sajtót”.

A BÁH először személyiségi jogokra és a táborlakók nyugalmára hivatkozva utasította el a kérelmünket, noha az Artemisszió Alapítvány egyik előre leszervezett foglalkozásán vettünk volna részt. A BÁH végül úgy sem adott engedélyt, hogy vállaltuk volna, hogy minden cikkben megjelenő táborlakóval írásos engedélyt íratunk alá arról, hogy hozzájárul a szerepléshez. A hivatal munkatársa azt mondta, próbálkozhatunk bármivel, a BÁH hozzáállása nem fog megváltozni.

A magyarországi menekülttáborok óriási túlterheltséggel küzdenek. Két héttel ezelőtt 478-an voltak az eredetileg 216 fősre tervezett vámosszabadi táborban, de Sipos Anikó, a BÁH nyugat-dunántúli regionális igazgatója egy lakossági fórumon azt mondta, voltak már hatszázan is odabent egyszerre. Idén május óta elvileg háromszázan férnek el Vámosszabadiban, mióta a közösségi terekben is ágyakat helyeztek el, sőt húsz sátrat is felállítottak. Bár a számok folyamatosan változnak, az biztos, hogy a nagyfai, a bicskei, a fóti és a debreceni menekülttábor is túlterhelt. Debrecenben például néhány hete majdnem hétszázzal többen voltak, mint ahányan elférnének.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!