Keresés

Jogsértő, hogy gyakorlatilag nem lehet fellebbezni a pszichiátriai kényszerkezelés ellen

Jogsértő, hogy a nem-önkéntes pszichiátriai kezelés alá vont személyeknek, bár elméletileg tehetnék, gyakorlatilag nincs lehetősége jogorvoslati kérelemmel élni a kezelés elrendelése ellen – állapította meg az alapvető jogok biztosa. Az Ombudsmani Hivatal Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) beadványa alapján vizsgálta meg a problémát.

Közleményt adott ki a TASZ, miszerint beadványukra válaszul jogsértőnek minősítette az ombudsman azt a helyzetet, hogy a nem-önkéntes pszichiátriai kezelés alá vont személyeknek gyakorlatilag nincs lehetőségük fellebbezni a kezelést elrendelő bírói határozat ellen. A határozatot, ami a fellebbezéshez szükséges, személyi szabadságuk korlátozása miatt ugyanis nagyon nehezen és túl későn kapják kézhez.

„Nagyon nehezen, mert míg az érintettet a zárt osztályon tartják fogva, addig a bírósági végzést az üres lakásába postázzák ki. Túl későn, mert a beszállítás és a határozat kézbesítése között 27 nap is eltelhet. A bíróságnak hivatalból amúgy is 30 naponként felül kell vizsgálnia a kötelező gyógykezelés indokoltáságát. A törvények tehát nem biztosítják, hogy az érintett megfelelő időben leírt és kézbesített határozatot kapjon.” – írja a TASZ.

Majd hozzáteszik, az is előfordulhat, hogy a személyt már régen hazaengedték, mikor megkapja a határozatot, ez esetben pedig ijedten reagál egy olyan papír láttán, mely elrendeli a pszichiátriai gyógykezelésbe vonását.

Az egyértelmű jogsértést megállapító ombudsmani jelentés szerint ez a gyakorlat sérti a pszichiátriai nem-önkéntes gyógykezelés alá vont személyek hatékony jogorvoslathoz való jogát. A biztos ezen kívül megállapította azt is, hogy sérti a tisztességes eljáráshoz való jogukat, hogy az érintettek nem kapnak könnyen érthető tájékoztatást a kezelés során.

Nem-önkéntes pszichiátriai gyógykezelés alá akkor vonnak egy személyt, ha magára vagy másokra veszélyt jelent. Az eljárás kulcseleme, hogy a beteg hozzájárulása nem szükséges a kezeléshez, sőt, a beteg kifejezett akarata ellenére is elláthatják őt pszichiátriai zárt osztályokon. A kötelező gyógykezelés indokoltságáról a bíróság dönt. A kezelés a kezelőorvos döntésére ér véget, illetve annak fenntartását a bíróság harminc naponként felülvizsgálja.

A TASZ felkereste az Igazságügyi Minisztériumot, hogy közreműködjön a megfelelő jogszabálymódosítás kidolgozásában.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!