Keresés

A jobbikosok elfogadóbbak a melegekkel, mint a fideszesek

Fotó: Magócsi Márton
Fotó: Magócsi Márton

Jobban támogatják a magyarok azonos neműek házasságát és örökbefogadáshoz való jogát, mint két évvel ezelőtt, írja egy országos közvéleménykutatás. Kiderült, hogy a fideszesek elutasítóbbak a jobbikosoknál, a fiatalok ugyanúgy gondolkoznak, mint az öregek, és a progresszív Budapest is a múlté. 

Miközben az alkotmányban egy férfi és egy nő kapcsolataként definiálták a házasságot, Ásotthalmon pedig betiltották a homoszexualitás nyilvános kifejezését, a Budapest Pride és az Integrity Lab közös kutatása szerint az emberek közel sem olyan elutasítóak az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) emberekkel, mint a politikai elit.

A felmérés alapján a magyarok 36 százaléka ért egyet azzal, hogy az azonos neműeknek joguk van összeházasodni, 46 százalékuk pedig az örökbefogadást is támogatja. Egy 2014-es kutatásban ugyanez az arány még csak 31 és 38 százalék volt. Igaz, a társadalom 56 százalékát még mindig zavarja, ha egy azonos nemű pár nyilvános helyen csókolózik, vagy megfogja egymás kezét. Ha férfiról és nőről van szó, ugyanez az arány csak 31 százalék.

screen-shot-2016-12-09-at-12-25-59

Az is kiderült, hogy a magyarok közel fele szerint semmi rossz nincs abban, ha valaki a saját neméhez vonzódik, és több mint fele szerint ez nem csupán választás kérdése. 60 százalékuk szerint a melegeknek, leszbikusoknak és biszexuálisoknak ugyanolyan jogokkal kell rendelkezniük, mint másoknak, és 60 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy az azonos neműek házassága veszélyeztetné a magyar családokat és gyerekeket. A magyarok kétharmada szerint az azonos neműek azért szeretnének összeházasodni, hogy kifejezzék a szeretetüket, és csak 13 százalékuk vélte úgy, hogy ez valamiféle politikai állásfoglalás lenne.

A kutatás készítőit meglepték az eredmények, mert ennél jóval konzervatívabb és elutasítóbb képet vártak. „Nagyon biztatóak az adatok, úgy tűnik, a társadalom sokkal nyitottabb, mint a politikai elit. Egyre több LMBTQ ember bújik elő, ami láthatóan pozitívan hat a társadalom hozzáállására” – mondta Karlik Cintia, a Budapest Pride munkatársa. Azok közt, akiknek van LMBTQ barátjuk vagy ismerősük, 46 százalék a melegházasságot elfogadók aránya.

A felmérésben általában is rákérdeztek a házassággal kapcsolatos hozzáállásra, amiből az derült ki, hogy az emberek nem olyan konzervatívak ebben a kérdésben. 80 százalék semmi problémát nem lát abban, hogy egy pár házasság nélkül éljen együtt, és kétharmaduk nem ért egyet azzal, hogy a gyerekvállaláshoz feltételnül össze kell házasodni.

A fideszesek a legelutasítóbbak

Az embereket a vallásosságuk befolyásolja leginkább a kérdésben. Az egyház tanítása szerint vallásosak 75 százalékban elutasítják az azonos neműek házasságát, míg a nem vallásosoknál 47-47 százalék az elfogadók és az elutasítók aránya. De a vallásosság önmagában még nem jelent homofóbiát: akik a maguk módján vallásosak, de nem az egyház tanítása szerint, csak 55 százalékban utasítják el a melegházasságot.

20161209 Budapest Pride attitűd-kutatás a melegek házasságáról

Ezen kívül a pártszimpátia is fontos választóvonal. Az nem meglepő, hogy a baloldali szavazók elfogadóbbak a jobboldaliaknál, de így is vannak érdekes különbségek. A leginkább elfogadók az Együtt, a PM és a Liberálisok hívei (80 százalékban), utánuk jönnek az LMP-sek (57 százalék) és a DK-sok (56 százalék). Az MSZP-sek majdnem fele (49 százalék) viszont elutasítja a melegházasságot.

screen-shot-2016-12-09-at-12-22-56

Leginkább a fideszesek elutasítóak (71 százalék), náluk még a jobbikosok is inkább egyetértenek a melegházassággal: 63 százalékban elutasítóak.

De ha az örökbefogadásról van szó, a jobboldaliak is támogatóbbak. A fideszesek 38 százaléka, és a jobbikosok 43 százaléka támogatja az azonos neműek örökbefogadáshoz való jogát, szemben a házasságra vonatkozó 24 és 34 százalékos arányokkal. Hasonló a helyzet az MSZP-seknél és az LMP-seknél is, de a DK-sok és az együtt mért Együtt-PM-Liberálisok hívei inkább a házasságot támogatják.

A progresszív Budapest a múlté

Bár általában a fővárost szokás liberálisabbnak vagy progresszívebbnek elkönyvelni, a mostani adatok szerint a megyeszékhelyeken és más városokban élők inkább egyetértenek a melegházassággal, mint a budapestiek. Utóbbiaknál 39-39 százalék a támogatók aránya, míg a fővárosban csak 35, a községekben pedig 32.

screen-shot-2016-12-09-at-12-23-44

Reiner Roland, az Integrity Lab munkatársa szerint ez azért lehet, mert Tarlós István főpolgármester különösen elutasító ebben a kérdésben, és a konzervatív városvezetés a társadalom hozzáállását is hatással van. „Más kérdésekben is látszik, hogy a főváros folyamatosan veszít abból a progresszív jellegéből, ami 1990 és 2010 közt jellemezte” – mondta.

Ha nem és iskolai végzettség szerint nézzük az adatokat, az derül ki, hogy a nők nagyobb arányban (40 százalékban) támogatják az egyenlő házasságot, szemben a férfiak egyharmados arányával. A diplomásoknál 43 százalék ez az arány.

Egy követ fújnak a fiatalok és az idősek

screen-shot-2016-12-09-at-12-23-22

Miközben az európai fiatalok általában jóval nyitottabbak az LMBTQ emberekre, itthon ez nem így van. A 18-29 évesek ugyanúgy 35 százalékban engedélyeznék a melegházasságot, mint a 60 évnél idősebbek. A legelfogadóbbak az ötvenesek (40 százalék), utánuk jönnek a harmincasok (38 százalék) és a negyvenesek (31 százalék).

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!