Keresés

Javítóintézetbe küldenék a menekült gyerekeket

Fiatalkorú bűnelkövetők közelében helyezné el a kormány azokat a menekült és menedékkérő kiskorúakat, akik most a bezárásra ítélt fóti gyermekotthonban élnek. A tervek szerint a gyerekek egy eddig használatlan épületbe fognak költözni, de a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nem tudta megmondani, miért pont ezt a helyet választották. 

Az Aszódi Javítóintézetbe küldené a kormány azokat a kísérő nélküli menekült és menedékkérő kiskorúakat, akik eddig a fóti Károlyi István Gyermekközpontban éltek, írja a Népszava. Az értesülést a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) is megerősítette, de nem indokolták meg, miért pont egy javítóintézetet választottak, ahol fiatalkorú bűnekövetőket tartanak fogva. A tervek szerint az aszódi intézmény területén, egy eddig használatlan iskolaépületben alakítanák ki a 48 férőhelyes szállást 416 millió forintból.

A kormány januárban jelentette be, hogy bezárják a fóti gyermekotthont, ahol kísérő nélküli kiskorúak mellett különleges bánásmódot igénylő magyar gyerekeket is gondoznak. A Népszava megszólaltatta Herczeg Mária gyermekjogi szakértőt, aki többször járt már az aszódi intézetben. „Az egy zárt, szigorúan őrzött intézmény, nyilván a szökéseket akarják megakadályozni” – mondta. Szerinte „nem látni a szakmai hátteret, a szakmai indoklást, nem tudni, a személyzet hogyan tudja segíteni ezeket a gyerekeket, illetve azt sem, mennyire lesznek elkülönítve a fiatalkorú elkövetőktől”.

Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogi szakértője a lapnak azt mondta, tudomása szerint „eddig egyetlen európai országban sem próbálták a családjuktól elszakított, sokszor saját szüleik lemészárlását végignéző gyerekeket ilyen környezetben elhelyezni”. Szerinte az, hogy egy büntetésvégrehajtási intézmény hátsó kertjébe zárják a menedékkérő és menekült kiskorúakat, azt üzeni, hogy „menekültnek leni bűn, menedékkérelmet kérni bűn”. Bár Fótról valóban többször sor került szökésre, Szekeres szerint erre nem megoldás a javítóintézet, hiszen egy zárt intézményből sokkal csábítóbb lesz a szökés gondolata.

Frissítés:

Az SZGYF szerda esti közleményében az áll, „a fiatalkorú menedékkérők ellátása minden unós és nemzetközi kötelezettségnek megfelel és ezután is meg fog felelni”, valamint ismét kiemelték, hogy a kormány „egy teljesen új gyermekvédelmi otthon kialakításáról döntött, amely sem jogilag, sem fizikailag nem lesz  a jelenleg is működő aszódi javítóintézet része. Egy jelenleg üresen álló ingatlant újítanak fel erre a célra, ahol mások mellett a kísérő nélküli fiatalkorúakat is elhelyezik jelentős pedagógiai tapasztalattal rendelkező szakemberekre bízva őket”. Vagyis szó sincs arról, hogy ez egy büntetésvégrehajtási intézménybe vagy javítóintézménybe helyeznék el őket”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!