Keresés

Jáksóék cége 300 milliót érő képeket kölcsönzött a Szépművészetitől

Jáksó László és Halkó Gabriella kft.-je a Szépművészeti Múzeumtól összesen 300 millió forint értékű reneszánsz és barokk festményeket kölcsönzött mindössze 15 ezer forintos havi díjért. A műkincseket az egyik cégtulajdonos egy magánlakásában állították ki. Miniszteri engedély nem volt, noha arra szükség lett volna – írja a vs.hu.

2013 októbere óta miniszteri engedéllyel, indokolt esetben akár magánszemélyek is kölcsönözhetnek állami tulajdonú műtárgyakat azzal a feltétellel, hogy az állagmegóvás a kölcsönvevő feladata, és bizonyos időközönként a nagyközönség számára is bemutatja a műkincseket- emlékezetet a vs.hu.

A lap egy közérdekű adatigénylés keretében megtudta, hogy a Szépművészeti Múzeum Jáksó László és Halkó Gabriella cégével, a Brand Lab Kft.-vel kötött nagy értékű képekről kölcsönadási szerződést 2013 végén. A szerződés szerint a Brand Lab Tanácsadó Kft.-nek a Szépművészeti Múzeum tíz darab, összesen 292,5 millió forint összértékű festményt adott kölcsön 2013. december 10-től. A szerződés értelmében havonta, képenként 15 ezer forintot (plusz áfa) fizetett a kölcsönvevő. A képek három hónapig voltak a Brand Lab által kijelölt helyszínen.

A szerződésben szereplő képek XVII-XVIII. századi reneszánsz és barokk festők művei. A főleg olasz és németalföldi festmények közül kiemelkedik Maffeo da Verona Jupiter Ámor diadalmenetében című, 114 x 320 cm-es festménye, melynek biztosítási értéke 135 millió forint és Jan Gerritsz van Bronckhorst Vénusz és Ámor című műve (103 x 134 cm), amely 45 millió forintot ér.

A lap úgy tudja, hogy a képeket egy magánlakásba vitték, a nagyközönségnek pedig soha nem mutatták meg.

A kölcsönzési szerződést 2013. november 29-én kötötték (aláírók: Baán László, a Szépművészeti főigazgatója, illetve Halkó Gabriella, a Brand Lab tulajdonos-ügyvezetője). Tartalma szerint 2013. december 10-én életbe is lépett, és 2016 végéig lett volna érvényes. Azért csak lett volna, mert a szerződést idén tavasszal, 2014. március 10-i dátummal váratlanul, indoklás nélkül, visszamenőleges hatállyal felmondták. A Szépművészeti titkárságvezetője a lapnak azt mondta: korábban soha nem fordult elő olyan eset a múzeumban, hogy felmondtak volna egy kölcsönzési szerződést.

Kötelező lett volna Balog Zoltán emberminiszter hozzájárulását kérni, de a múzeum azt mondta: az Emmi a gyakorlat szerint csak a már aláírt kölcsönzési szerződésekhez ad hozzájárulást, utólag, de minthogy a kölcsönzési jogviszony hamar megszűnt, így okafogyottá vált, hogy jóváhagyást kérjenek.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!