Keresés

Ismerem a ruszkikat, nem kellenek ide

Nagyjából kétezren vonultak a Keletitől a Nyugati pályaudvarig a Humán Platform Putyin-ellenes demonstrációján. Orbán Viktor holnap fog tárgyalni az orosz elnökkel, aki a tüntetők szerint könnyen éket verhet Magyarország és az Európai Unió közé. 

„Ez vagyok én” – mondja egy idős férfi, miközben szétcsavarja a magyar zászlót, amit a kezében tart. Bár már nyolcvanéves, mégis kiment a Humán Platform Putyin-ellenes tüntetésére, amelyen nagyjából kétezren vonultak a Keletitől a Nyugati pályaudvarig.

Én 56-os voltam, ismerem a ruszkikat, nem kellenek ide.

Bár keveseknek van ilyen közvetlen emlékük az oroszokkal kapcsolatban, a tüntetők mégsem örülnek az orosz elnök holnapi látogatásának. A VS.hu szerint Vlagyimir Putyin oktatási és egészségügyi kérdésekben is megállapodást fog aláírni Orbán Viktorral, és szerződést köthetnek a kazanyi magyar főkonzulátus megnyitásáról is.

Tüntetés Putyin ellen
Fotó: Magócsi Márton

„Csak mondom, hogy annak idején egy Sztálin nevű ember kicsit elfoglalta a Baltikumot” – mondja egy középkorú férfi, aki történelemtanárként mutatkozik be, miközben a Keleti pályaudvar előtt várja, hogy elinduljon a menet. „79-ben azért léptem ki a KISZ-ből, mert a többiek nem akarták velem együtt megdobálni a szovjet nagykövetséget. Ha diktatúra, akkor diktatúra, ne legyen kettős mérce” – folytatja. Közben elindul a menetet vezető kisbusz, ahonnan a szervezők a „Back in the USSR”-ral hangolják a tömeget, és az oroszok által épített új paksi atomerőműre utalva hamarosan jön a Kraftwerktől a „Radioactivity” is.

Miközben a Nyugati pályaudvar felé vonulnak, a kocsiról főleg Füzessy Károly, a Humán Platform aktivistája beszél, például arról, hogy

  • A kormány harminc évre eladósítja az országot Paks2 miatt, amire nincs is szükségünk.
  • A megállapodás a korrupció melegágya,
  • Putyin egy európai önkényúr, aki otthon eltiporja az emberi jogokat, és Ukrajnában is háborút robbantott ki.
Tüntetés Putyin ellen
Fotó: Magócsi Márton

Ugyanakkor önmagában az oroszokkal nincs mindenkinek baja. „Sok rendes orosz katonát ismerek, akikkel üzleteltem. Nincs velük semmi bajom, rendes emberek. Putyinnal viszont annál több baj van, KGB-s is volt. Nem vele kéne tárgyalni, így csak visszafelé haladunk” – mondja egy másik férfi, aki szerint reális veszély, hogy Putyin éket ver az Európai Unió és Magyarország közé. Ilyesmire számít egy középkorú nő is, aki attól fél, hogy Magyarország lesz Putyin trójai falova az EU-ban. „Az ilyen emberrel kezet fogni sem szabad” – mondja.

Akár Simicska is itt sétálhatna 

A Nyugati pályaudvarnál először Ámon Ada beszél az Energiaklub képviseletében. Szerinte Simicska Lajosnak igaza volt, amikor azt mondta,nem tetszik neki a kormány oroszbarát politikája. Ámon szerint „minden ami jó a magyar energiapolitikában, az nyugatról jön”, a paksi atomerőmű pedig nem energetikai, hanem politikai kérdés. „Épelméjű ember nem akar ennyire függni az oroszoktól. Paks veszélyes a nemzetbiztonságra, a demokráciára és a szabadságra is. A keleti szél nem fújja a szélerőművet, hanem atomerőművet hoz”.

Tüntetés Putyin ellen
Fotó: Magócsi Márton

Ámon után a krími származású, félig orosz Margaryta Rymarenko szólal fel, aki Magyarországon tanul. „Először tavaly jártam Oroszországban. Akkor, amikor hazamentem a szüleimhez a megszállt Krímbe. Ott már nincs jog, nincs szabadság, csak az erőszak törvénye uralkodik. Mostanra megértettem, mit jelent, ha a teljes jövőd egy ember akaratán múlik” – mondja.

Az utolsó beszédet Gulyás Márton, a Krétakör volt ügyvezetője tartja, aki arról beszél, hogy

Orbán Viktor egy véreskezű, háborús uszítóval fog holnap kezet fogni, ami az ő szégyene lesz, és nem a mienk.

Gulyás szerint 1989-ben még Orbán Vikor is el akarta küldeni az oroszokat, most viszont vele szemben kell megvédeni 1956 becsületét. „Viktor, holnap azokkal fogsz kezet fogni, akik 1961-ben jelöletlen sírba tették Nagy Imrét. Ezek után soha nem lesz annyi pénzed, hogy becsületet vegyél magadnak”.

Tüntetés Putyin ellen
Gulyás Márton a tüntetésen | Fotó: Magócsi Márton

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!