Keresés

Iskolások elé vinnék a menekülteket

Közösségi finanszírozásból indítana iskolai érzékenyítő foglakozást migráció-ügyben az Artemisszió Alapítvány. Nem a tutit akarják megmondani, azt szeretnék, ha a gyerekek több információ és saját élmények alapján alakíthatnák ki a véleményüket a témáról.

Iskolai foglalkozások megtartására indított közösségi finanszírozási kampányt az Artemisszió Alapítvány. 15 iskolába vinnék el az általuk kidolgozott másfél órás programot, aminek keretében a migráció témája iránt érzékenyítenék az általános és középiskolás diákokat.

Menekülthelyzet Röszke térségében
Érkező menekültek tavaly nyáron Röszkénél

 

“Tavaly nyáron sok megkeresést kaptunk gyerekes ismerősöktől, hogy aggódnak amiatt, ahogyan a gyerekek a migránsokról egymás közt beszélnek” – indokolta a kezdeményezést az Abcúgnak Végh Panni, az alapítány munkatársa. Két helyszínen – egy általános iskolában és egy középiksolás kollégiumban – tartottak is már ilyen foglalkozást, és ők is azt tapasztalták, hogy a témát a sajtón és a politikusok nyilatkozatain keresztül megismerő fiataloknál valóban erős a félelem és az előítéletesség.

Az alapítány évek óta foglalkozik migránsintegrációval, de mostanra elapadtak az erre fordítható források, és kevés a pályázati lehetőség, ezért döntöttek a közösségi finanszírozás mellett, és persze azért is, hogy ne az iskoláknak kelljen állniuk a költségeket. 

Kétfajta programot állítottak össze: egyet az általános és egyet középiskolásoknak. A másfél órás foglakozáson életsorsokon keresztül mutatják be a menekültek helyzetét, hogy mi elől menekülnek, mi áll a migrációs hullám hátterében. “Nem célunk a saját meggyőződésünk ráerőltetése a gyerekekre, vagy hogy megmondjuk a tutit” – mondta Végh Panni. Inkább az, hogy az interaktív foglakozásokon és a szimulációs játékokon keresztül saját élmények alapján alakíthassák ki a véleményüket a gyerekek.

A kampány az Indiegogo közösségi finanszírozási honlapon fut, a célul kitűzött 1300 dollárból (kb. 380 ezer forint) eddig ezer dollár jött össze. Még hat napja van adakozni, ha támogatná a programot.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!