Keresés

Irreális dolgokat kér a Kehi a Roma Sajtóközponttól

Előfordult, hogy két-három nap alatt ezeroldalnyi dokumentumot kért a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Roma Sajtóközponttól (RSK), mióta a szervezetnél vizsgálódnak. A központban úgy érzik, ellenséges hangulatú, túlterheléses támadás zajlik velük szemben. Az RSK tavaly harmincmillió forintot nyert a Norvég Civil Alaptól.

Túlterheléses támadásként érzékeli a Roma Sajtóközpont (RSK) a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) május óta zajló vizsgálatait. Suri Szilvia, az RSK munkatársa az Origónak azt mondta, hogy az ellenőrzés sokszor ellenséges hangulatban zajlik, mintha a Kehi nem hinné el, hogy valóban a megfelelő célokra fordítják a pénzeket. „Volt, hogy két-három nap alatt 1200 oldalnyi dokumentumot kértek be tőlünk” – mondta Suri, aki szerint ennek a teljesítéséhez az sem elég, ha egy munkatárs kizárólag ezzel foglalkozik.

Az RSK harmincmillió forintot nyert tavaly a Norvég Civil Alaptól az „Opre Roma! Közösségi kommunikáció és érdekérvényesítés” című projektre, amelynek fő célja, hogy nyilvánosságot teremtsen a romákról szóló híreknek. Ezt többek közt az RSK új honlapjának elkészítésével, kisfilmekkel, társadalmi kampányokkal és roma közösségi újságírás megvalósításával próbálják elérni. Ebből a pénzből szervezték meg a Roma Büszkeség Napját is, amit az elmúlt húsz év legnagyobb civil roma megmozdulásának tartanak, ahol a becslések szerint nagyjából kétezren vettek részt.

A Kehi mostanra az összes szervezet adószámát felfüggesztette, amelyek a Norvég és Svájci Civil Támogatási Alap pályázatait kezelik, így nincs adószáma az Ökotársnak, a Demnetnek, a Kárpátok Alapítványnak és az Autonómia Alapítványnak sem. A Roma Sajtóközpontnak egyelőre megvan az adószáma, de Suri szerint ez bármelyik pillanatban megváltozhat.

A Kehi május óta vizsgálódik a norvég pénzeket kezelő szervezeteknél, amelyeket először politikai elfogultsággal vádoltak, majd hűtlen kezeléssel és jogosulatlan pénzügyi kezeléssel is megvádolták őket.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!