Keresés

Intő példaként állítják Európa elé Orbán Magyarországát

Cikksorozatban elemzi a magyarországi helyzetet a Foreign Policy amerikai külpolitikai magazin. A bevándorlásellenes politikával népszerűségét növelő, az állam feletti ellenőrzést leépítő, a szélsőjobboldali szavazókra kacsingató Orbán vezette Magyarország a lap szerint példa lehet Európa számára, ahol egyre erősödik a reakciós populizmus.

Cikksorozat indult Magyarországról a Foreign Policy neves amerikai külpolitikai magazinban. Eddig két rész jelent meg. Az elsőben a lap azt vizsgálta, milyen lenne, ha Európában, ahol egyre erősödik a jobboldali populizmus, Orbán Viktor magyar kormányfőhöz hasonló vezetők kerünének hatalomra. A másodikban pedig Orbán menekültügyi politikáját elemezte.

Az első cikkben számba veszi, melyik uniós országban milyen populista politikai formációk erősödtek meg, és arról ír, hogy a reakciós populizmus kísértete járja be Európát. Hogy ennek milyen lehet majd a hatása, az újságíró James Traub szerint Magyarország példáján lehet bemutatni.

A magyar kormányfőt tavalyi illiberális demokráciákat méltató beszédének felidézésével, illetve azzal jellemzi, ahogy a migránskérdésben megszólalt és cselekedett: hogy szögesdrótot húzatott ki a határra, és hogy arról beszélt, muszlimokat nem fogadna be Magyarország.

Arról is ír, hogy Orbán ugyan valóban nem Valgyimir Putyin orosz, Vagy Recep Tayyip Erdogan török elnök, de Magyarországon folyamatosan leépítik az állam feletti ellenőrzés eszközeit. Szóba kerül a sajtó megregulázása is az indokolatlanul szigorú médiatörvény által, bár ezt eddig még nem alkalmazták. Megszólaltatja Sáling Gergőt a Direk36 vezetőjét, az Origo volt főszerkesztőjét, aki szerint a törvénnyel kapcsolatos félelmek nagyobbak voltak, mint a valós veszélyek, de az ő főszerkesztői székből történt eltávolításának körülményei jelzik, nem kell bezárni vagy megbírságolni egy lapot, hogy másról írjon, és a nagy, külföldi tulajdonban lévő sajtószereplők sem immunisak a politikai befolyás alól.

Írnak az egyházak állami támogatásának utóbb alkotmányellensenk bizonyult megnyirbálásáról, a civil szervezeteket ért kormányzati támadásokról, és a norvég civil alap körüli huzavonáról is. Elemzi a lap Orbán és a Jobbik kapcsolatát. A kormányfő “ügyesen kevert, mérgező retorikájú” beszédeivel “idegeskedő támogatói szerint” a szélsőjobboldali szavazókat igyekszik elnyerni a Jobbik elől.  Bemutatja a szélspjobboldali pártot is, amelynek egyik képviselője, Gyöngyösi Márton egészen addig “ésszerű és művelt“ embernek tűnt, amíg szóba nem kerültek a zsidók és Izrael. A lap szerint Orbán hiába próbálja kivédeni a Jobbik nyomulását, valójában inkább magába olvasztja.

“Orbán ugyanolyan szószólója a nativizmusnak és az idegengyűlöletnek, mint amilyen Angela Merkel (német kancellár) az egyetemes értékeknek” – ez már a cikksorozat második, szerdán megjelent részében olvasható. Ebben Orbán menekültügyi politikáját elemzi. Végigveszi Orbán megnyilatkozásait a Charlie Hebdo elleni merényletet követő bevándorlásellenes beszédétől, az idegenellenes nemzeti konzultáción és reklámkampányon át, a kerítésépítésig és a hadsereg határra vezényléséig, ami számottevő népszerűségnövekedést hozott a Fidesz vezette kormánynak.

A jelenséget a magyarok általános, történelmi eseményekben gyökerező idegengyűlöletéből vezeti le, és megjegyzi, ez csak magyarázat Orbán elutasító politikájára, de nem mentség. (via Foreign Policy444.hu,)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!