Keresés

Ingyen ételt adnának a gyerekeknek

Ingyenes étkeztetést adna a kormány a rászoruló bölcsődéseknek és óvodásoknak. A program 2016-tól indulna, és 20 milliárd forintot költenek majd rá. 

Ingyenes étkeztetést ígér a rászoruló bölcsődéseknek és óvodásoknak Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára. Az intézkedés értelmében2016-tól egy bizonyos jövedelmi korlát alatt minden gyerek ingyenesen étkezhetne, amire összesen 20 milliárd forintot szán a kormány.

Czibere azokról a gyerekekről is beszélt, akik az intézményrendszeren keresztül nem juthatnak hozzá a támogatáshoz. Azt mondta, nekik külön programokat indítanak majd, ilyen lesz például a nyári gyermekétkeztetés, vagy a tavaszi ételcsomagprogram, ami a három évnél fiatalabb, bölcsődés gyerekeket próbálja segíteni.

Az államtitkár szerint az intézkedéssel nem szabad rákényszeríteni a szülőket arra, hogy a saját szegénységüket dokumentálják. „A társadalom legfőbb törekvése ne az legyen, hogy a szegénységet bizonygassuk, és ezek alapján jussunk hozzá bizonyos támogatásokhoz” – mondta tegnap a hátrányos helyzetű gyerekeket befogadó és nevelő Kedvesházban.

A gyermekszegénység ma különösen nagy probléma Magyarországon. A témával korábban itt foglalkoztunk részletesen.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!