Keresés

Indul az újabb menekültellenes kampány

Helyi lapokban, rádiókban és televíziókban hirdetik majd, hogy a kötelező kvóta növeli a terrorveszélyt. A Magyar Helsinki Bizottság figyelmeztet: a kormány kampánya ferdítéseken alapul, szándékosan zagyválnak össze mindent.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára megerősítette azokat a korábbi lapinformációkat, miszerint újabb kampányt indít a kormány a menekültkérdéssel kapcsolatban – írja az Index. Az államtitkár szerint a kampány decemberben és januárban zajlik, és arra akarják felhívni a figyelmet, hogy „a kötelező betelepítési kvóta növeli a terrorveszélyt, valamint veszélyezteti az európai és a magyar kultúrát”.

Dömötör szerint senki nem tudja, pontosan hány terrorista érkezett Európába, de már egy is sok. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország csütörtökön nyújtja be a kötelező betelepítési kvótát megtámadó keresetét az Európai Bíróságra, Szlovákia pedig szerdán tette meg ugyanezt.

A kormány hirdetéseit az államtitkár közlése szerint országos és helyi lapokban, rádiókban és televíziókban, valamint az interneten teszik közzé – eszerint utcai plakátkampány viszont nem lesz.

A Vs.hu korábban azt írta, hogy a kvóta mellett a kampány reagálni fog a párizsi terrortámadásokra, és az is üzenet lesz, hogy a magyar emberek biztonságban vannak, mert a kormány ura a helyzetnek. A lap úgy tudja, hogy nem kizárt, hogy egy Orbán Viktor által írt levelet is eljuttatnak majd minden háztartásba.

Az új gyűlöletkampány fő üzenete, hogy az Európai Unió által javasolt menekültkvóta-rendszer növeli a terrorveszélyt, és hogy 160 ezer menedékkérőt telepítenének Magyarországra. A kampány állításait öt pontban cáfolja a Helsinki Bizottság:

1) Nincsen kötelező kvóta. Az Unió dokumentumai az eljárás lefolytatására hivatott ország kijelöléséről szólnak (és a menekültek védelméről, amíg arra szüksége van).

2) Szó nincsen arról, hogy Magyarországra 160 ezer menedékkérőt telepítenének. Ez a szám a teljes Unióra vonatkozik, és öt év alatt (!) – figyelembe véve teherbíró képességüket – ennyi embert osztanának szét a tagállamok között az Olaszországba és Görögországra érkezők közül.

3) Az Unió módosított, szeptember végi javaslata alapján senkit nem kellett volna átvennünk, hanem tőlünk vettek volna át 54 ezer menekülőt. A kormány más utat választott. Mindenkit átpumpált Nyugatra, majd lezárta a déli határt. Ma néhány száz menedékkérő van csak itt, sokan közülük börtönben. Menedékjogi védelemre szinte senkinek nincsen már esélye.

4) Magyarországra a tervek szerint első lépésben 1294 (kétezernél kevesebb!) ember jönne, akik után fejenként 6000 eurót, azaz 1 872 000 forintot kapnánk. Ez 300 ezer forinttal több, mint amekkora éves ellátási költséggel számol a kormány. A menekültek ellátása tehát nem terhelné agyon a magyar költségvetést, akármit is sugall a kormány a minimálbéres összehasonlítással. A minimálbér pedig nyilvánvalóan nem kerülne veszélybe a menekülőktől. A kormány összesen 2 milliárd 422 millió forint támogatást hajít el azzal, hogy több százmilliós költséggel ma a luxembourgi Európai Bírósághoz fordult.

5) A kormány szándékosan zagyvál össze mindent, hogy félelmet keltsen, és elterelje a figyelmet saját viselt dolgairól.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!