Keresés

Ilyen a Tavaszi Vihar, ami elsöpörné Orbán Viktort

Néhány százan, főleg középkorúak és idősek voltak kint az eddigi legkisebb tüntetésen. A megmozdulást az Ország Gyűlése Mozgalom szervezte a gyülekezési törvény védelmében, de végül az is kiderült, hogyan fog lemondani Orbán Viktor március 15-én.

Tíz percet még várunk, mindig akkor érkezik meg a legtöbb ember.

Ezzel biztatta a gyülekezőket Szabó Gábor, az „Ország Gyűlése Mozgalom” vezetője ma este a Kossuth téren, de hiába: végül csak néhány százan, főleg középkorúak és idősek voltak kíváncsiak a gyülekezési törvény védelmében szervezett tüntetésre. Pedig a „Tuareg” néven is ismert Szabó azt ígérte, ma este elmondja, hogyan lehet leváltani az Orbán-kormányt. Szabó „Tavaszi Viharnak” nevezte el az akciótervét, és azt mondta, a mai tüntetés „az első jelentős széllökés” volt abban a sorban, amelynek végén, március 15-én majd távozásra bírják a miniszterelnököt.

Szabó szerint ehhez először is összefogásra van szükség, ezért előre jelezte, hogy a nagyobb tüntetések szervezőivel ellentétben szívesen látják a pártjelvényeket is. Ennek megfelelően az EU-s zászlók mellett ma már felbukkant egy-egy DK-s zászló is a tömegben. Ha létrejött az összefogás, Szabó szerint a következőkre van szükség:

  1. Le kell váltani Orbán Viktort.
  2. Átmeneti kormányt kell küldeni a helyére.
  3. Szabad választásokat kell kiírni.

Azt mondta, az első lépés könnyen megy majd, hiszen „a nagybetűs Tömegnek már van célja, ez pedig az, hogy Orbán, takarodj”. Szabó szerint ehhez nem kell más, mint hogy március 15-én százezren kimenjenek tüntetni a Kossuth térre, „mert az már alkotmányozó nemzetgyűlésnek számít”. És hogy miért pont százezer? Szabó szerint kétszáz is lehetne, de azt túl nehéz lenne ennyi idő alatt megszervezni.

A Békemeneten kilencvenezren voltak. Ha a Fidesz arra azt mondja, hogy kétharmada van, akkor mi százezren leszünk, és azt mondjuk, hogy több mint kétharmadunk van.

Miután százezer ember közfelkiáltással leváltotta Orbán Viktort, Szabó szerint ugyanilyen módon kell megválasztani az átmeneti kormányt is, amelybe bárki jelentkezhet majd. A terv szerint tíz főből áll majd, de hogy ki, milyen posztot tölt be, azt a kormánytagok dolga lesz eldönteni. Az átmeneti kormány megválasztása után nincs más hátra, mint kiírni a választásokat szeptember 15-ére – azért nem előbb, „mert úgyis nyár van”. Szabó tervei szerint azért az alkotmányozó nemzetgyűlés és az átmeneti kormány még hozna néhány döntést, például visszaállítaná az előző alkotmányt és a választási törvényeket is.

Volt, aki megunta II. Andrásnál

Szabón kívül felszólalt Kohut Mihály és Nagy Katalin is, akik az Antifasiszta Hálózatot, illetve a Fehér Kendő Mozgalmat képviselték. Az ő beszédeiket azonban nem mindenki élvezte, Kohutot többen kérték is, hogy fejezze be, miután II. Andrásig visszamenőleg igazolta, hogy a kormány fasiszta. Egy viszonylag elöl álló férfi csak ennyit mondott: „elalszom, bazmeg!”

A másik felszólaló, Nagy Katalin azok nevében beszélt, akiknek a gyerekük a kormány miatt hagyta el az országot. Az ő beszéde rövidebb volt, mint Kohuté, de annál több költői metafora volt benne. Egyszer például azt üzente Orbán Viktornak:

A falakról csorog a fájdalom, kering a félelem, és uralkodik a gyűlölet. De neked térkép e táj.

A beszédek után a szervezők fáklyákat osztogattak, amivel a tüntetők élő láncot alkottak a parlament előtt. Szabó szerint ezzel az volt a céljuk, hogy látványosan demonstrálják az erejüket, és utólag azt mondta, ez sikerült is. Mielőtt a tömeg hazaindult volna, a főszervező megkérdezte tőlük, hogy még januárban, vagy csak februárban legyen-e a következő tüntetés, a szavazás eredménye alapján pedig január 24-én délután négy órakor, a Kossuth téren lesz a „Tavaszi Vihar” következő állomása.

 

Fotó: Szurovecz Illés
Fotó: Szurovecz Illés

Gulyás ötlete miatt tüntettek

Gulyás Gergely, az országgyűlés fideszes alelnöke decemberben beszélt arról a Népszabadságnak, hogy szükség lenne a gyülekezési törvény felülvizsgálatára, mert szerinte „a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak”.

A Parlament előtt hónapok óta tiltakozó „Ország Gyűlése Mozgalom” még aznap létrehozta a „Demokraták a gyülekezés jogának korlátozása ellen” nevű Facebook-oldalt, és tüntetést hirdetett meg a Kossuth térre. Néhány napja L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is megszólalt az ügyben, és azt mondta, a kormány nem gondolkodik a gyülekezési törvény megváltoztatásán.

Az „Ország Gyűlése Mozgalmat” tavaly nyáron alapította Szabó Gábor, aki korábban SZDSZ-es önkormányzati képviselő volt a VIII. kerületben, majd a fideszes polgármester, Kocsis Máté közrendvédelmi tanácsadójaként is dolgozott. Szabó 2012-ben távozott az önkormányzattól, és előbb a kerületi történésekről kezdett blogot írni, tavaly óta pedig „Tuareg” nevű személyes oldalán publikál.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!