Keresés

Az eső sem riasztotta vissza az Orbán leváltásáért tüntetőket

_HDA7690

Az eső ellenére is sokan mentek el a péntek estére meghirdetett tüntetésre,  amelyet az operaházi demonstráció harmadik évfordulójára szervezett a MostMi csoport. A cél a jogállami normák visszaállítása volt. Hangosan fújolták Orbánt, több ezren lehettek az Andrássy úton. Várady Zsolt bejelentette, január közepén indul a weboldala, amelyen keresztül jelezni lehet a problémákat a politikusoknak, Vágó Gábor szerint pedig pénz kell ahhoz, hogy alternatíva születhessen a Fidesz helyett.

19.42 Vége a tüntetésnek

Több ezren mentek el a év első kormányellenes tüntetésére, annak ellenére is, hogy elkezdett esni az eső. A tüntetők végig hangosan fújolták Orbán Viktor miniszterelnököt, és olyan transzparensekkel fejezték ki a nemtetsésüket, mint például: „Orbán Viktor dárga kincs, jó ha van, de jobb ha nincs”. Mindezek ellenére mégis ez olt az utóbbi idők egyik legrövidebb és legeseménytelenebb ellenzéki megmozdulása. Egy tüntető meg is jegyezte az Abcúgnak, hogy lagymatag volt, „hónapok óta ugyanezt hallgatjuk”. Atrocitás sem történt, bár a végén pár ellentüntető dulakodni kezdett a színpad előtt, de a rendőrök kiemelték őket.

Várady Zsolt és a többi felszólaló beszédéről készített összefoglalónkat itt olvashatják.

19.34 Lagymatag volt

Az emberek lassan szétszélednek, a legtöbben a Oktogon felé indultak el. „Lagymatag volt, hónapok óta ugyanezt hallgatjuk” – mondta egy férfi a tüntetésről, aki a feleségével jött ki.

19.33

  19.29

_HDA7710Fotó: Hajdú D. András

19.23 A színpad előtt kisebb dulakodás történt

A tüntetésnek vége, a Himnusz után a színpad előtt kisebb dulakodás tört ki. Tudósítónk egyelőre nem látja, hogy pontosan mi történik, csak annyit hallani, hogy többen azt kiabálják: “nácik haza!” A rendőrök kiemeltek a tömegből pár ellentüntetőt.

19.22

_HDA7580Fotó: Hajdú D. András

19.19 Nem bűn az államtól adatokat kérni

Madarász Csaba, részvételi demokrácia szakértő szerint más EU-s országokban ha az emberek összefognak, akkor lehet a demokratikus értékek útjára újra rálépni. Elérni azt is, ami másoknak sikerült, hogy az unokáink egy önbizalommal teli országba születhessenek. Egyáltalán nem kormány és nemzetellenes, ha gondolkodunk. Nem bűn az, hanem erény, ha az állami intézményektől adatokat kérünk.

19.02 Vágó Gábor a színpadon

TŸntetŽs az Operah‡zn‡lFotó: Magócsi Márton

18.59 Vajon akkor Simicska Lajos is CIA-ügynök lehet?

“A Fidesz cserbenhagyott mindenkit, aki nem a politikai elitjéhez tartozik. Aki a kormányt támadja, az az országot támadja, sőt egyenes amerikai ügynök, vajon akkor Simicska Lajos is CIA-ügynök lehet”- kérdezte Vágó.  Szerinte a morgás ideje lejárt, eljött a tettek ideje. Nem elég megosztani a Facebookon a szegénységi adatokat, hanem találni kell egy szegény családot és segíteni nekik. Nem elég csak tüntetésekre járni, hanem részt kell venni a formálódó politikai csoportok munkájában. Olyan közösségeket kell építeni, amik a későbbi alternatív rendszer építőkövei lehetnek. Olyan rendszer kell, ahol az egyet nem értésnek is van kultúrára, ahol az adófizető az úr, és ahol tapasztalatot és a szakmaiságot is tisztelik, az ellenkező vélemény is értékes. A rendszerváltás a mindennapokban kezdődik – zárta beszédét. Őt követte a színpadon Kálmán László nyelvész, aki arról beszélt, hogy a parlamentben ülő ellenzéki pártoknak nincs jövőképe.

18.58 Vágó: a Fidesz rendszere bukásra van ítélve

Vágó Gábor szerint a Fidesz rendszere bukásra van ítélve, csak az állampolgárokon múlik, hogy ez mikor következik be. Tudatos állampolgárként az a feladat, hogy demokratikus európai alternatívát mutassunk, erre időt, energiát és pénzt kell szánni, ha ezt nem tesszük meg, akkor ugyanúgy időt, energiát és pénzt kell rá szánni, arra, hogy az Fidesz által okozott károkat enyhítsünk.

18.49

_HDA7465Fotó: Hajdú D. András

18.47 Gondolni kell rá, hogy mi lesz a Fidesz után

Csizi Zsolt, az AVM aktivistája szerint nincs demokrácia az országban, a kormány kitalál valamit és azt várja, hogy az emberek kussoljanak. Milliárdokat költenek felesleges dolgokra, az eddigi kormányok is elnyomóak voltak, de a mostani még azoknál is rosszabb. Szerinte a kormánynak az emberek segítése lenne a feladata, nem pedig az, hogy beléjük rúgjon. Csizi szíve szerint bevinne néhány politikust mínusz tíz fokban az üresen álló kunyhójába, hogy onnan járjanak munkába. Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája egyik alapítój szerint nem az elnyomottak helyett, hanem velük együtt kell küzdeni, nem csak a Fideszt kell szidni, gondolni kell rá, hogy mi lesz a Fidesz után. “Olyan kormány kell, ami valóban baloldali értékeket képvisel, az emberek felelőssége, hogy a következő tisztességes kormány legyen” – mondta.

18.42

 18.39 A szegények még szegényebbek lesznek

A Város Mindenkié Csoport két munkatársa emberi történeteket meséltek el a színpadon. Egy kulturális antropológus és egy hajléktalanná lett ember történetét. A civil szervezet tagjai szerint az Orbán-kormány mindent megtesz azért, hogy mélyítse a különbségeket, még szegényebbé teszi, aki már most is az.

18.36 Szakszervezetek is tüntetnek

_HDA7371Fotó: Hajdú D. András

18.33 Ha angyalok kormányoznának

Somody Bernadette szerint ha angyalok kormányoznának, nem kéne őket ellenőrizni, de a politikusokra ez nem vonatkozik. Mindenhol a kormány emberei ülnek, a számvevőszéktől az alkotmánybíróságig az “új köztársaságot ki kell szabadítani ebből a csapdából. A ó alkotmány nem a hatalomra épít, meg tudja védeni saját magát” – mondta az Eötvös Károly Intézet igazgatója.

18.32 Egyeseknek polgárháború jár a fejében

Polgárháború helyett (előtt, után?) alkotmányozó nemzetgyűlést – áll az egyik transzparensen.

18.29

_HDA7337Fotó: Hajdú D. András

18.28 „A politikusok a fejünkre nőttek”

A weboldal, amiről Várady korábban beszélt, a hónap második felében lesz elérhető, a funkciója pedig az lesz, hogy az emberek átlássák az állam bonyolult rendszerét, megfogalmazhassák a problémáikat, és visszajelzéseket küldhessenek a politikusoknak. “A politikusok a fejünkre nőttek, az emberek helyett gondolkodnak, a feladat, hogy öntudatos társadalmat építsünk” – fejezte be beszédét Várady. Őt követte a színpadon az Eötvös Károly Intézet igazgatója, Somody Bernadette, aki szerint ma Magyarország nem köztársaság.

18.26 Várady: nincsenek pártpolitikai ambícióim

Várady Zsolt, Iwiw-alapító kezdte a felszólalásokat. Azt mondta: nincsenek pártpolitikai ambíciói, ennek még nincs itt az ideje. A szervezők és a tüntetők nem a képviseleti demokráciát utasítják el, hanem az elmúlt 25 év pártjait vonják felelősségre.

18.21 Orbán Viktor drága kincs

Felirat egy transzparensen: „Orban Viktor drága kincs, jó ha van, de jobb ha nincs”

18.15 Folyamatosan érkeznek az emberek

Tudóstónk szerint az Operától a Nagymező utcáig áll a tömeg, és még folyamatosan érkeznek az emberek az Oktogon felől. 18.13

Tüntetés az OperaháználTüntetés az Operaháznál | Fotó: Magócsi Márton

18.11

  18.o8 Orbán szól a hangfalakból Hazaárulók- kiabálja pár tüntető az Operánál. Uniós zászlókat lengetők közben kisebb konfliktusba keveredtek a rendőrökkel. A szervezők régi Orbán beszédeket raktak be, a tüntetők a miniszterelnök korábbi szavait hallva hangosan fújjolnak. Tudósítónk szerint annak ellenére, hogy esik az eső, egész sokan vannak. 18.05

 

17.59 Otthon maradtak a színes sálak

A szocialista párt “Ésszerűség és Felelősség Platformjának” alelnöke, Király György körlevélben arra kérte a tüntetés résztvevőit, hogy “diszkrét, de egyértelmű módon” – például egy piros sállal – fejezzék ki pártkötődésüket. A tüntetés szervezői viszont azt kérték, a résztvevők színes sálakkal érkezzenek. Tudóstónk pár perccel a tüntetés kezdete előtt nem látott se piros, se színes sálat.

17.58 Több százan az Opera előtt

_HDA7317Fotó: Hajdú D. András

17.54 Utolsó WC a tüntetés előtt

Tudósítónk szerint a tüntetést biztosító rendőrök még utoljára elmentek WC-re a rendezvény előtt egy Jókai téri teaházba.

17.52 Illéssel melegítenek

Tudósítónk most érkezett meg a tüntetés helyszínére. Hatalmas tömeg még nincs, de szépen gyülekeznek az emberek. Illés számok szólnak a hangszórókból, közben többen a közmunkát kritizáló táblákat tartanak a magasba.

17.51 Nyolcan fognak felszólalni

A szervezők szerdán tették közzé a tüntetés programját. Nyolcan fognak felszólalni:

Várady Zsolt – a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója

Somody Bernadette – az Eötvös Károly Intézet igazgatója

Udvarhelyi Tessza – a Közélet Iskolája egyik alapítója

Csizi Zsolt – A Város Mindekié aktivistája

Madarász Csaba – részvételi demokrácia szakértő

Vágó Gábor – magyar állampolgár

Kálmán László – nyelvész

Takács Bori – a MostMi társadalmi kezdeményezés másik elindítója

17.47 Tízezren jelezték, hogy ott lesznek

A MostMi: Új országot építünk! nevet viselő civil szerveződés péntek délután 6 órára hívja demonstrálni az embereket az Operaházhoz. Ahogy  az esemény Facebook-oldalán írják: „szeretnénk azt a felszabadító élményt a téli ünnepek után is újra megélni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy sokan és egyre többen vagyunk, akik ki merünk állni, fel merjük emelni a szavunkat a jelenlegi álságos rendszer ellenében, sőt, azt is tudjuk, milyen országban szeretnénk élni helyette: szabad és szolidáris országban.”

A Facebookon már több mint tízezer ember jelezte, hogy részt vesz a tüntetésen.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!