Keresés

Ifjú jobbikosok csaltak mosolyt a gyerekek arcára a Pető Intézetben

Népdalokkal és népmesékkel szórakoztatták a Jobbik Ifjúsági Tagozat önkéntesei a budapesti Pető Intézet Konduktív Iskolájában  a mozgássérült gyerekeket – és minderről büszkén számoltak be Facebook-oldalukon. Magyarországon pedig törvény tiltja ilyen szervezetek bárminemű jelenlétét nevelési-oktatási intézményben. Meglepő módon a jobbikos fiatalok  jótéteményeiről az iskola vezetése tőlünk értesült.  Pedig egy munkatársuk szervezte meg az önkéntesek műsorát, aki maga is a Jobbik IT tagja.

2015. június 16-án ismét a Pető Intézetbe látogattunk, ezúttal azonban az ajándékokkal teli cipősdobozok helyett vidámságot igyekeztünk csempészni a gyermekek mindennapjaiba. A Jobbik Ifjúsági Tagozata által – az Önkéntesség Éve keretében- útjára indított, országos karitatív megmozdulás, a „Csalj egy mosolyt az arcokra” akció második állomásaként jártunk újra az intézetben.

– idézzük annak a rövid képes beszámolónak az első sorait, amelyet a Jobbik Ifjúsági Tagozat saját Facebook-oldalán és honlapján tett közzé június 18-án. A beszámolóból kiderül, hogy a Jobbik IT négy tagja egy rövid műsort adott elő a mozgássérült gyerekekkel foglalkozó Nemzetközi Pető Intézet fenntartása alá tartozó konduktív iskola egyik csoportjának. Népmeséket olvastak fel, népdalokat játszottak el furulyán és hegedűn, zsonglőrködtek. A beszámoló szerint nagy sikert arattak a gyerekek körében.

Minimum problémás

A Jobbik IT Pető Intézetben tett látogatása azonban törvénysértő. Nevelési-oktatási intézményekben ugyanis “párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható” – rendelkezik az oktatási törvény. Márpedig még a Pető Intézetben tanuló gyerekek szórakoztatására előadott önkéntes produkciók is kimerítik a politikai tevékenység fogalmát, ha azokat egyértelműen népszerűség-növelés céljából használja egy politikai szervezet – mondta el az Abcúgnak Mráz Attila, a TASZ Politikai Szabadságjogok programjának munkatársa.

IMG_8526

A beszámolót elküldtük a Pető Intézet Konduktív Iskola vezetőségének is, hogy megkérdezzük: nem tartják-e aggályosnak, hogy egy pártszervezet nyíltan büszkélkedik azzal, hogy az intézményükben önkénteskedtek. Ekkor kiderült, a Pető Intézetnél tőlünk hallottak először arról, hogy az egyik csoportjukat meglátogatták a Jobbik Ifjúsági Tagozat fiatal önkéntesei.

Makk Ádám, a Pető Intézet kommunikációs igazgatója azt válaszolta, nincs tudomásuk arról, hogy a Jobbik IT képviseletében érkeztek volna önkéntesek valamelyik tagintézménybe. Ők biztosan nem adtak engedélyt erre, hiszen az intézmény eleve nem adhat színteret politikai szervezetek megjelenéséhez – közölte. Hozzátette: vizsgálni fogják, hogy hibázott-e valaki a Gyakorló Áltlános Iskolán belül azzal, hogy nem volt elég körültekintő az önkéntesekkel való kapcsolattartás során.

Mivel rengeteg önkéntes – bohócdoktorok, középiskolai közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok, stb. – fordul meg az intézetben, a kapcsolattartás az intézmény és a küldőszervezetek, intézmények vagy cégek között média megjelenések esetén központosított, az önkéntesek engedélyeztetése pedig általában az adott tagintézményért felelős vezetőn fut keresztül – magyarázta Makk.

Kettős kötődés

Megkerestük a Jobbik Ifjúsági Tagozatot is, hogy megtudjuk,  hogyan sikerült a Pető által világosan kommunikált elvek ellenére bejutniuk, és megtartaniuk a szóban forgó foglalkozást. Csuka Zsófiához, az önkéntesek látogatását  megszervező  Jobbik IT-taghoz irányítottak minket, aki levélben válaszolt kérdéseinkre. Mint írta, maga is a Pető Intézet iskolájában dolgozik – abban a csoportban, ahol lezajlott az IT-sek körülbelül másfél órás előadása.

Fontosnak tartom leszögezni, hogy a műsor mögött nem volt semmilyen politikai szándék és az ottlétük alatt sem esett szó politikáról semmilyen formában.

– hangsúlyozta levelében Csuka, aki a Jobbik IT honlapján olvasható bemutatkozása szerint frissen diplomázott szociálpedagógiából, egyébként pedig a szervezet Etikai Bizottságának tagja. “Az én élménybeszámolóim következtében lettek kíváncsiak az IT-sek a gyermekekre” – írta, majd hozzátette: a Pető Intézetbe az ő csoportja egyik foglalkozására jöttek el a szervezet tehetséges fiataljai.

Arra a kérdésünkre, hogy kitől, milyen szervezeti szinten kapott erre engedélyt, illetve kérte-e a szülők hozzájárulását ahhoz, hogy gyermekük részt vehessen a foglalkozáson, nem adott választ levelében Csuka. Ahogy arra sem, hogy az eseményről készült képi dokumentáció publikálását jóváhagyta-e bárki.

Belekényszerítve

“Ha az intézmény nem kérte a szülők beleeegyezését abba, hogy gyermekük a foglalkozáson részt vegyen, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a szülők és a gyerekek lelkiismereti szabadságán átgázolva politikai célra használták fel a gyerekek képmását” – hangsúlyozta Mráz. Szerinte a szülők, sőt az iskola pedagógusai és más dolgozói szabadságjogai is sérültek.  Senkit nem lehet ugyanis világnézetével ellentétes politikai üzenet közvetítésére eszközként használni – magyarázta. De még ha szimpatizál is az adott politikai szervezettel valaki, akkor is joga van ennek nyilvánosságra hozatalát megtagadni – tette hozzá.

Mráz szerint akkor is sérültek a szülők, gyermekek alapvető jogai, ha előbbiek a gyermekek részvételéhez hozzájárultak. “A nevelési intézménnyel szemben mindig kiszolgáltatott helyzetben van a szülő és a gyermek, hiszen tarthat tőle, hogy például egy ilyen kérdésben a hozzájárulás megtagadása következményekkel jár majd” –  – magyarázta. Ezt erősíti, hogy speciális nevelési igényű gyermekeket oktató intézményről beszélünk, amiből jellegéből adódóan kevés van az országban. A szülőkön tehát nagy a nyomás, hogy az intézménnyel, pedagógussal ne kerüljenek konfliktusba. „Éppen ezért az esetleges hozzájárulás sem tekinthető érvényesnek, hiszen súlyosan kiszolgáltatott helyzetben adja a szülő, ha egyáltalán kérték tőle” – mondta.

Mitől lesz a furulyázás politikai tevékenység?

Könnyű azzal érvelni, hogy amit csináltak, az puszta jótékonyság, és az egészet segítő szándék vezérelte, és semmilyen politikai tartalma nem volt – mondja Mráz Attila. Azonban az, hogy valami politikai tevékenység-e, nem csak attól függ, hogy szól-e politikáról. Attól lesz a furulyázás és a mesemondás vagy bármilyen önkéntesség politikai tevékenység, hogy az arról készült képeket, dokumentációt egy párt vagy párthoz köthető szervezet politikai célokra felhasználja – magyarázza.

Úgy tűnik, esetünkben ez történt. A beszámoló és a  foglalkozásról készült képek egészen a hét végéig elérhetők voltak a Jobbik IT Facebook oldalán, a szervezet honlapján, sőt, még a Pető Intézet iskolájának egyik Facebook felületén is látszottak, hiszen a Jobbik IT posztjában helyszínként az iskolát linkelte be.

Nem elég éberek

A Pető Intézet Konduktív Iskolája tehát, úgy tűnik, figyelmetlenségből hagyta, hogy egy politikai szervezet képviseltesse magát az intézményben, sőt, visszaéljen a gyerekek képmásával, politikai célokra használva azokat. Pedig a köznevelési törvény az intézményfenntartót kötelezi arra, hogy a gyerekek (és a szülők) alapvető jogait megvédje, világnézeti meggyőződéseiket, s így politikai nézeteiket is tiszteletben tartsa.  “Ez esetben az a minimum, hogy az intézmény fenntartója elnézést kér az érintett szülőktől, ha már a jogszerű állapotot nem lehet helyreállítani” – magyarázta a TASZ munkatársa.

Azt viszont megtehetik az iskolák-óvodák, hogy nagyon odafigyelnek, milyen szervezeteket engednek be az intézménybe bármilyen önkéntes tevékenységre. Azt Mráz is elismeri, hogy sokszor a pedagógusok vagy akár a szülők számára nem egyértelmű, hol húzódik a törvényesség határa. Ez azonban nem mentesít a felelősség alól – hangsúlyozta. Mráz úgy látja, szükség volna a témában egy pedagógusok illetve szülők számára készült útmutató  kidolgozására és a köznevelési intézményekben önkéntes alapon szolgáltatást kínáló személyek, szervezetek hátterének, céljainak sokkal alaposabb előzetes feltárása.

Aluldiagnosztizált probléma

Azért ennyire fontos a megelőzés – zárta a jogvédő – mert az efféle jogsérelem “aluldiagnosztizált probléma”. Sokszor ki sem derül a nyilvánosság számára, hiszen az iskolának kiszolgáltatott szülők, gyerekek egyszerűen elhallgatják panaszaikat, vagy a szülők nincsenek is tisztában vele, hogy jogsérelem érte őket vagy gyermeküket. A TASZ is foglalkozott már több hasonló esettel, sok esetben tettek a fenntartónak közérdekű bejelentést arról, hogy egy intézményben politikai tevékenység folyik.

A Jobbiknak sem ez volt az első ilyen akciója. Egy hónappal ezelőtt, május végén Vona Gábor Jobbik-pártelnök egy ózdi óvodában tett látogatásáról írt a Népszabadság, miután  Vona hivatalos Facebook oldalán felfigyeltek azokra a képekre, amiken a Jobbik elnöke mesét olvas az ovisoknak. Csuka Zsófia leveléből is kiderül, hogy mind az ifjúsági, mind a felnőtt szervezetnek várhatók még látogatásai  különböző szociális intézményekben – például iskolákban, idősek otthonában – mert, mint írta,  “2015 a Jobbik Ifjúsági Tagozat és a felnőtt szervezet számára is az Önkéntesség Éve”.

Volt, nincs

Csuka Zsófia azzal zárta levelét, hogy közölte: a beszámolót és a képeket  megkeresésünket követően eltávolította a Facebookról és a honlapról is a Jobbik Ifjúsági Tagozat.

…a megkeresésük és a Pető Intézettel való konzultáció után leszedtünk minden képet és szöveget az eseménnyel kapcsolatban az internetről, de ezt nem azért tettük, mert bármi szégyellnivalónk lenne, hanem kifejezetten az Intézet érdekeit figyelembe véve, hogy ebből ne származzon semmiféle problémájuk

–  índokolta a lépést Csuka, majd hozzátette: sajnálatosnak tartja, hogy “még egy ilyen jócselekedetre is támadás a reakció, pedig ők inkább azt tartanák fontosnak, hogy minél többen végezzenek hasonló önkéntes, másnak boldogságot jelentő munkát.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!