Keresés

Huszonötször többet keres egy felsővezető, mint egy munkás

Huszonötszörös eltérés van a legmagasabb és a legalacsonyabb bérbesorolású munkakörökben fizetett összegek között Magyarországon – közölte az MTI. A Trenkwalder, a Simconsult és a Devise Hungar felmérésében 46 ezer munkavállaló bérét vizsgálták meg. Az adatok szerint a multik jobban fizetnek, mint a magyar cégek, és műszaki területen többet lehet keresni, mint adminisztrátorként. Nagymértékben növekedett azoknak a cégeknek aránya, amelyek az idei év egészére jó gazdasági kilátásokkal számolnak, emiatt nőhetnek a bérek is.

Az adatok alapján egy fizikai munkás átlagosan 114 ezer forintos havi alapbérrel számolhat, míg a legmagasabb besorolású vezetői szinten átlagosan 2,8 millió forintos alapbér jár. Tovább növeli a különbséget, hogy miközben a vezetői pozíciók esetében a változó bér, tehát a bónuszok és hasonló teljesítményalapú juttatások mértéke eléri az alapbér 25-30 százalékát is, addig ez az arány az alacsonyabb beosztásokban mindössze 10-15 százalék.

A külföldi tulajdonú vállalatok átlagosan 10 százalékkal fizetnek többet, mint a magyar tulajdonú társaik, de egyes beosztásokban ez a különbség a 20 százalékot is meghaladja. A fizetések nagysága a cég méretével – a létszámmal, illetve az árbevétellel – arányosan is emelkedik, tehát minél nagyobb egy cég, annál magasabb a fizetés.

A felmérés a cégek bérezési gyakorlatát szakterületenként, régiónként, ágazatonként, cégméret és tulajdonforma szerint is vizsgálta.

Szakterületi összehasonlításban a jövedelem főként a műszaki, illetve a marketing-értékesítési területeken alakul az átlag felett, miközben a termelésben és az adminisztratív területeken dolgozók fizetése 4-8 százalékkal elmarad az átlagtól.

Ágazatok tekintetében kiemelkedő az elektronikai és járműiparban dolgozók bérezése, miközben a közüzemi szolgáltatók mellett elsősorban a fémiparban, illetve az építő- és építőanyag-iparban dolgozók számíthatnak az átlagosnál alacsonyabb jövedelemre.

Regionális összevetésben – nem túl meglepő módon – a fejlettebb régiókban (Budapest és Közép-Magyarország, Közép- és Nyugat-Dunántúl) magasabbak a fizetések, azonban érdekes eredmény, hogy míg az ügyviteli és a fizikai besorolások esetében a Dél-Alföldön a legnagyobb az elmaradás, addig a magasabb szintű munkaköröknél az észak-magyarországi és az észak- alföldi régió marad el leginkább az országos átlagtól.

A felmérés szerint a tavalyihoz hasonlóan az idén is műszaki területen talált nehezebben diplomás munkaerőt a legtöbb munkáltató. Idén a cégek kétharmada vett fel pályakezdő – többségében gazdasági és műszaki végzettséggel rendelkező – diplomást.

A tavalyi 28-ról idén 43 százalékra emelkedett azon cégek aránya, amelyek az év egészére jó gazdasági kilátásokkal számolnak. A felmérésben részt vevő vállalkozások ennek is köszönhetően idén 3-4 százalék körüli béremeléssel számolnak.

Átlagon felüli fizetésemelésre számíthatnak a gépiparban és az elektronikai iparban dolgozók, miközben a kereskedelemben és az építőiparban ennél kisebb mértékű növekedés várható.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!