Keresés

Húsz évet kapott a féltestvérét halálra verő gondnok

Elítélte a bíróság Józsefet, aki éveken keresztül bántalmazta féltestvérét, aki ebbe tavaly bele is halt. Mindezt a rendőrség, a gyámügy és a helyi szociális szolgálat szeme láttára vitte véghez.

A Debreceni Törvényszék ma hirdetett ítéletet annak a férfinak a büntető ügyében, aki 2015. áprilisában olyan súlyosan bántalmazta féltestvérét, hogy az asszony röviddel azután meghalt. Ny. József vádlottat bűnösnek mondták ki, és 20 év fegyházbüntetésre ítélték. József ráadásul a féltestvérének a gondnoka is volt, azaz a nő hivatalosan semmilyen ügyben nem dönthetett a jóváhagyása nélkül.

Józsefnek és a féltesvérének, Erzsébetnek az ügyével az Abcúg korábban részletesen foglalkozott. Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogyan költözött össze a családtagjait elveszítő Erzsébet Józseffel, és hogyan vált egyre nyilvánvalóbbá a szomszédság számára, hogy valami nincs rendben, hiszen Erzsébeten gyakran láttak kék foltokat, az idős nő pedig időnként el is szökött a féltestvérétől.

Beszámoltunk arról is, hogy hiába jártak Erzsébethez a szociális gondozók, ellenőrizte rendőr és vizsgálta a gyámügy, az állami jelzőrendszernek még így egy évébe telt, hogy egyáltalán beinduljon, a rendőrök pedig sosem láttak semmi különöset, hiába volt tiszta kék folt az idős nő mellkasa.

A Debreceni Törvényszék közleménye szerint az ítéletben az áll, hogy a vádlott indulatra hajlamos, dominanciára törő személyiségét a szakértők és az eljárás során meghallgatott tanúk valamennyien igazolták, a férfi korábbi kapcsolatai alatt rendszeresen bántalmazta a vele együtt élő nőket, akik egy ideig tűrtek, majd elhagyták a vádlottat. Az idős sértett ismerte testvére személyiségét, azonban egyedül élt, kereste valakinek a kapcsolatát, akart a vádlottal élni, elfogadta támogatását, irányítását.

Azt, hogy az Erzsébet halálához vezető bántalmazás pontosan mikor kezdődött – április 6-án, vagy egy-két nappal korábban – a szakértők sem tudták megállapítani. De Józsefnek látnia kellett testvére állapotát, szenvedését, és tudatában kellett lennie annak, hogy tette a halálához vezethet.

Az ítélet nem jogerős  az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért és enyhítésért fellebbezett. Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!