Keresés

Húsz esztendőnk hatalom – szombaton indul a Budapest Pride Fesztivál

Alföldi Róbert nyitja meg, lesznek beszélgetések, koncertek, de a rendezvény csúcspontja a július 11-ei felvonulás lesz. Szombaton indul a Budapest Pride Fesztivál, amivel többek között azt akarják elérni a szervezők, hogy ne számítson provokációnak a másságért demonstrálni.

Pénteken, a hivatalos megnyitó ünnepséggel elindul a 2015-ös Budapest Pride Fesztivál. A mostani, huszadik rendezvénysorozat csúcspontja a július 11.-ei felvonulás lesz, de a tíznapos fesztivál más programokat is kínál. A szervezők azt mondják: a rendezvények egytől egyig a közösség sokszínűségét akarják megmutatni. A fesztivál hivatalos honlapja szerint provokatív rendezvényre számíthat, aki július 11-én csatlakozik a felvonuláshoz. Az esemény célja kiprovokálni, hogy az ország miniszterelnöke, Budapest főpolgármestere és más vezető politikusok se tehessenek következmény nélkül homofób és transzfób kijelentéseket.

„Célunk kiprovokálni, hogy a 20 éve jelenlevő felvonuláson az immár több ezer fős tömeg felszabadultan, kordonok nélkül mehessen végig a városon. Ki akarjuk provokálni, hogy vezető politikusok ne mondják, a Magyarországon élő több százezer LMBTQ ember méltatlan Budapest világörökségi környezetére. És provokatívan kimondjuk: rendkívül elszomorító, hogy 2015-ben, a magyar közbeszédben emberi jogokért és az LMBTQ emberek egyenlőségéért demonstrálni provokációnak számít. Felháborítónak tartjuk, hogy az elmúlt időszakban Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester, és Tarlós István budapesti főpolgármester is úgy fogalmazott nyilvános fórumon, a Budapest Pride Felvonulásnak szerintük nincs helye történelmi, világörökségi környezetben, egyértelműen másodrendű állampolgárként kezelve ezzel nem csak a felvonuláson évről évre részt vevő több ezer, de a Magyarországon élő több százezer LMBTQ embert is” – írják.

Ezek a programok lesznek:

  • Hivatalos megnyitó: pénteken lesz a margitszigeti Holdudvar/Wonderland szabadtéri helyen. Az eseménysorozatot hivatalosan Alföldi Róbert rendező, színművész nyitja majd meg, de beszédet mond Kapronczay Stefánia, D. Tóth Krisztina, Léderer András, valamint a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, Nagy Szilvia. Zenei fellépő lesz az eseményen Kulka János, Bocskor Bíborka és Dunajcsik Mátyás is, az est házigazdája pedig Fullajtár Andrea színművész lesz.
  • Hétvégén: sportrendezvények lesznek.
  • Jövő héten: filmvetítés, felolvasóest, slammerek, beszélgetések, például az LMBTQ jogok és a politika viszonyáról, roma LMBTQ identitáskeresésről, alternatív kapcsolati formákról, a magyarországi transz közösség helyzetéről, aktivista kiégésről, a vidéki LMBTQ mozgalomról.
  • Bulik: a nyitóbuli július 4-én, szombaton lesz, július 10-én Women’s Pride és PreMarching !Tape, majd a szombati felvonulás után az év legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party
  • Felvonulás: július 11-én, szombaton fél négykor kezdődik. A találkozó a Nagymező utca – Andrássy út sarkán lesz, innen vonulnak a résztvevők a Tabánig.

A szervezők idei mottójukkal – „20 esztendőnk hatalom” – arra hívják fel a figyelmet, hogy az elnyomást megélő társadalmi csoportokban, köztük a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösségben mekkora erő van. Ennek ellenére az LMBTQ közösség mindennapi valóságának még mindig része a kirekesztettség, olykor az otthontalanság és az intézményes homofóbia és transzfóbia révén a rendszeren kívüliség érzése. A szervezők büszkék a hagyományaikra, arra, hogy a fenyegetések ellenére minden évben vonultak. Idén is visszavárnak minden egykori résztvevőt, és bíznak benne, hogy sok új csatlakozó is lesz.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!