Keresés

Húsz embert tesznek az utcára Ferencvárosban

Lezárna egy Vaskapu utcai házat a ferencvárosi önkormányzat, hogy megszabaduljon az ott élő önkényes lakásfoglalóktól. Húsz ember kerülhet az utcára, köztük két várandós nő is, akiknek a kerületi vezetés saját bevallása szerint nem tud és nem is akar segíteni. 

Húsz ember, köztük két várandós nő válhat hamarosan hajléktalanná Ferencvárosban, miután az önkormányzat életveszélyesnek nyilvánította a Vaskapu utca 49. szám alatti házat. A polgármesteri hivatal sajtóosztályán azt mondták, nincs konkrét időpont a kilakoltatásra, és nem tudnak arról, hogy a kerület bármilyen módon segíteni akarna az ott lakókon.

Az önkormányzati tulajdonú házban november 26-án égett ki egy vezeték, ezért felszólították a lakókat, hogy hétfőig hagyják el a területet. Kedd reggelre az utolsó szerződéssel rendelkező bérlő is elment a kerület által biztosított cserelakásba, rajtuk kívül azonban húsz önkényes lakásfoglaló is él a házban, akiknek nincs hova menniük. Az önkormányzat „az épület elhagyása érdekében jogszerűen, minden rendelkezésre álló eszközzel fel fog lépni” – áll a sajtóközleményükben. „Az önkormányzatnak nincs sem szándéka, sem módja lakást biztosítani nekik, mivel az a vagyongazdálkodás és a lakásgazdálkodás ésszerű elveibe ütközne, valamint az a jogszerűen évek múltán lakáshoz jutókkal szemben is igazságtalan lenne” – írják.

Befalazott lakások
Júliusban is festett a Vaskapu utcai ház|Fotó: Magócsi Márton

A Város Mindenkié (AVM) hajléktalanokat védő szervezet a hétvégén értesült a vagyongazdálkodási iroda vezetőjétől és a jegyzőtő arról, hogy az önkormányzat lefalazná a házat. A kiürítéshez azonban bírósági végzésre, az életveszélyesség kimondására pedig határozatra van szükség, amit nagyjából két hétbe telik beszerezni – mondta  az Abcúgnak Molnár Noémi, az AVM aktivistája. Bár az AVM-nek kedd délelőtt Bácskai János fideszes polgármester azt mondta, nem készülnek falazásra, a délután megérkezett sajtóközlemény alapján mégis erre lehet számítani. Noha keddtől érvényben van a téli kilakoltatási moratórium, ez nem vonatkozik az önkényes lakásfoglalókra. Az önkormányzat kiemelte, hogy „az önkényes lakásfoglalók szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértést követnek el”.

Az AVM szerint, mivel már lekapcsolták az áramot, a ház valójában nem életveszélyes, az önkormányzat szerint viszont az új hálózat kiépítése 10 millió forintba kerülne. „Ilyen összeg ingatlanra történő ráköltése gazdaságtalan és pazarló lenne” – írják.

Az önkormányzat nyáron egyszer már megpróbálta kitessékelni a lakásfoglalókat végrehajtási eljárás nélkül, majd a rendőrök 48 órára be is vittek egy fiatal férfit. Az édesanyja, Danó Zoltánné Terézia történetét ekkor mi is bemutattuk.

Ha illegálisan laknak ott, miért ne rakhatnák ki őket?

Bár ez a húsz ember valóban szerződés nélkül él a házban, ezért a kerület jogosan léphet fel velük szemben, az AVM szerint az önkormányzat is tehet a helyzetről. A lakók többsége ugyanis dolgozik, de ahhoz nem keres elég pénzt, hogy meg tudjon fizetni egy piaci albérletet. Mivel más lehetőségük nem volt, elfoglalták az üresen álló önkormányzati lakásokat, majd többször is keresték az önkormányzatot, hogy találjanak megoldást a helyzetükre. Szerződést szerettek volna, aminek a fejében felújították volna a lakásokat, az AVM szerint azonban az önkormányzat hajthatatlan volt.

Az AVM nehezményezi, hogy az önkormányzat elhanyagolja a rehabilitációs programokon kívül eső házakat, és hogy rászorultsági alapon szinte lehetetlen lakáshoz jutni a kerületben, pedig 260 önkormányzati lakás jelenleg is üresen áll. Így a szervezet szerint a városfelújítás nem oldja meg a lakhatási szegénységet, csak kijjebb szorítja azt.

Az önkormányzat nyáron az Abcúg kérdésére azt írta, 1390 lakásigénylést tartanak nyilván a kerületben. Mivel évente maximum húsz lakást adnak bérbe, és a felajánlás időrendi sorrendben történik, 2014-ben azoknak ajánlottak lakásokat, akiket 2000 előtt vettek nyilvántartásba. Akik 2001 óta állnak sorban, még mindig várják az ügyük rendezését. Az önkormányzat szerint velük szemben méltánytalan lenne, ha eközben a lakásnyilvántartási kérelemmel nem rendelkező, önkényes lakásfoglalók azonnal lakáshoz jutnának.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!