Keresés

Húsevő baktérium terjed a pécsi kórház betegei közt

A szekszárdi orvosok szerint a pécsi ápolók nem mosnak kezet két beteg között, ezért a Pécsre beutaltak közül sokan gennyes fertőzéseket szednek össze. 

Gennyes, tályogos sebekkel veszik át Szekszárdon a pécsi kórházból visszaérkező betegek jelentős részét – írja a Bors. A Tolna Megyei Balassa János Kórház higiénikus főorvosa szerint ez azért van, mert a pécsi ápolók nem tartják be az alapvető higiéniai szabályokat, vagyis nem mosnak kezet két beteggel való foglalkozás között, így gyakorivá vált a húsevő- vagyis MRSA-baktérium-fertőzés. Emiatt a Pécsről jövő betegek kezelését végbélkenetvétellel kell kezdeni.

„Január eleje óta tapasztaltuk, hogy jelentősen megszaporodott a különböző, antibiotikumokra rezisztens gennykeltőbaktérium-fertőzések száma azoknál a betegeknél, akiket Pécsre küldünk különböző beavatkozásokra. Az elmúlt negyedévben úgy kétszáz beteg érkezett vissza a baranyai megyeszékhelyről, náluk szűrővizsgálatokat végeztünk, és a szokásosnál több esetben találtuk a fertőző, fokozottan antibiotikum-ellenálló baktériumok valamelyikét” – mondta a lapnak Almási István főorvos.

Almási szerint a problémát többször jelezték a pécsi klinikának, de nem változott a helyzet, pedig csak szigorúan meg kellene követelni a rendszeres kézmosást, a fertőtlenítést és a védőfelszerelés használatát. A Bors kereste a pécsi klinika higiénikusát, de Rauth Erika nem akart nyilatkozni.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!