Keresés

HRW: Tragikusan álszent a kerítésépítés a szerb határon

Tartsa tiszteletben humanitárius kötelezettségeit és saját történelmét Magyarország. Ezzel kommentálta a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet a magyar kormány menekültellenes propagandáját és a kerítésépítést.

Az az ország, ami 1989-ben segített lerombolni a vasfüggönyt, most egy újabbat épít – írja a magyar kormány menekültellenes kampányáról szóló kommentárjában a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogvédő szervezet. A HRW összefoglalja a menekültellenes kormánypropaganda főbb lépéseit, a déli határon tervezett kerítésépítést az egész betetőzésének nevezve.

A jogvédők szerint a kerítésépítés nem a megfelelő válasz a menekültkérdés rendezésére. Nem oldja meg azokat a konfliktusokat és üldöztetéseket, illetve semmit sem enyhít azon a szegénységen, ami miatt az emberek az EU felé igyekeznek. Ehelyett egy rakás menekült fog Szerbiában rekedni, ahol nem működik megfelelően a menekültügyi rendszer és rendszeresen zaklatják a hatóságok a menekülteket.

A HRW szerint “tragikusan álszent”, hogy Magyarország, ahonnan több mint 200 ezren menekültek el 1956-ban, kerítést épít azok útjába, akik hasonló okokból hagyják el most hazájukat. “Magyarországnak nem csak humanitárius kötelezettségeit, hanem saját történelmét is tiszteletben kellene tartania, és hagynia, hogy az emberek benyújthassák menedékkérelmeiket.

Hétvégén volt a menekültek világnapja, aminek alkalmából az Amnesty International demonstrációt szervezett a Kossuth térre. Itt pedig interjút olvashat az UNHCR régiós képviselőjével.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!