Keresés

Horváth vigad, Orbán dühöng

Horváth András volt adóellenőr azt mondja, az étolajos Bunge benne volt a korrupciós ügyeket tartalmazó zöld dossziéban, és most nagyon elégedett, hogy kirobbant ez a botrány az amerikaiakkal. Orbán viszont ingerült, azonnali helyzettisztázást követel, és semmit nem tud kitiltottakról.
Horváth András volt adóellenőr az ATV keddi műsorában arról beszélt, az Index által megírt étolajos áfacsalás ügye, illetve az abban szereplő Bunge nevű amerika cég neve az ő zöld dossziéjában is szerepel. Horváth szerint a Bunge-t két olyan szereplő kereste meg, akik a politikai rendszer csúcsán állnak, tehát kormánytagokról vagy pártpolitikusokról is szó lehet. Horváth tudja, hogy kikről van szó, de neveket nem mondhat.
Amerikai kitiltások - Bunge, a Vénusz étolaj gyártója
Az Index hétfőn arról írt, hogy a magyarok kitiltásának hátterében egy olyan, intézményesült áfacsalás húzódik meg, amelynek elszenvedői között amerikai cégek is vannak. Utóbbiak pedig megelégelték, hogy az adóhatóság nem lép fel a csalók ellen, mindezt pedig egy korrupciós kísérlet is megfejelte.
Az Index cikke szerint már két-három évvel ezelőtt a washingtoni politikai döntéshozók fülébe jutott, hogy áfacsalók mérgezik a magyarországi étolajpiacot, jelentős érdeksérelmet okozva ezzel azoknak a piaci szereplőknek, amelyek legálisan működnek. A csalások károsultjai között van az amerikai érdekeltségbe tartozó, palackozott és ömlesztett étolajakat, takarmánydarákat gyártó, Bunge nevű cég is. Az áfacsalók ténykedése nem csak a Bunge-t zavarta, bár leginkább az amerikai cégnél csapódott le ennek hatása. Nem véletlen, hogy a cég vezetése már korábban nyilvánosan jelezte: csak a kormányzat segítségével lehet a csalók ellen felvenni a harcot.
A volt adóellenőr keddi interjújában azt mondta: annak idején nem állt volna ki a nyilvánosság elé a NAV-botránnyal, ha nem számított volna arra, hogy eljut idáig az ügy. Horváth szerint “a mai napot a rendszerváltás óta íródó történelem legjelentőségteljesebb napjának lehet aposztrofálni, ugyanis óriási ütést kapott az intézményesített korrupció”.
“Megkérem a Fideszt és Orbán Viktort, hogy ne hagyja elveszni ennek a napnak a jelentőségét, ne hagyja elveszni annak a sok embernek a reményét és örömét, akik a mai napon azt hiszik – velem együtt –, hogy talán fordulni fog a világ, és valamit tisztulni fog ez az ország, mert ez mindannyiunknak az érdeke.”
A volt adóellenőr úgy gondolja, hogy a korrupciós ügyek megtörténhettek a miniszterelnök tudta nélkül is, hiszen “Orbán Viktor nagyon sok mindenből ki van hagyva”. Jobb lenne, ha visszakerülne a kormány irányítása alá a NAV, mert az adóhivatal jelenleg egy állam az államban kormányfelügyelet nélkül. Ez a korrupt rendszer korrupt megrendeléseket teljesített oligarchák, nagyvállalkozók és politikusok kénye-kedve szerint – mondta Horváth.
Szerinte nem meglepő, hogy a magyar cégek többsége részese az adócsalási folyamatoknak, mert ha egy vállalkozás nem így tesz, akkor versenyhátrányba kerül a többiekkel szemben. A korrupciós megkeresések az ügy horderejétől és a cégek méretétől függően a legmagasabb – megyei vagy országos vezetőknél – is indulhatnak  de meg lehet keresni főosztályvezetőket is, hogy az adott vállalkozás céljai szerint járjanak el bizonyos ügyekben.

Orbánt váratlanul érte az amerikai botrány

Orbán Viktor kifejezetten ingerült az amerikai vízumbotrány miatt, mert kirobbanása előtt nem tudott semmit az ügyről – írja a Népszabadság online. Orbán szerint az ügy nagyon komoly, amit nem szabad bagatellizálni. Orbán Viktor a helyzet rendezését várja Szijjártó Péter külügyminisztertől, aki kedden az Egyesült Államokba utazik, és Washingtonban tárgyal Victoria Nuland külügyi helyettes államtitkárral.

A miniszterelnök azt állítja, nincs hivatalos információja sem a konkrét ügyről, sem azokról a nevekről, amelyek az Obama amerikai elnök által jóváhagyott listán szerepelnek. A budapesti amerikai ügyvivő, André Goodfriend tegnap azt mondta: a kitiltási ügynek hat érintettje van, és mind a hatan kormányalkalmazottak vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!