Keresés

Horthyt szeretik, Gyurcsányt utálják Balog kedvenc civiljei

Horthy-rajongó plébánost, Gyurcsány-ellenes kormány-civilt és a Jobbik ex-alelnökét is támogatta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter abból a civileknek szánt több száz milliós keretből, amelynek a sorsáról saját hatáskörben dönthetett. Mazsolázzon velünk Balog Zoltán kedvenc civiljeiből!

388 millió forintot osztott ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter különböző civil szervezetek közt augusztus végéig. Balog saját hatáskörben dönthet a civilek állami támogatásáért felelős Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 5,5 milliárdos költségvetésének tíz százalékáról, de a NEA-val ellentétben nem egyszerre, hanem negyedévente bírálja el a beérkezett pályázatokat. Arról már írtunk, hogy idén kik taroltak a NEA pályázatain, most pedig végignéztük, kiket segített meg személyesen a miniszter.

Akiknek a legtöbb jutott

Magasan a legnagyobb támogatást, csaknem 15 millió forintot az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Iskolaalapítványa kapta, amely a budai Szent Margit Gimnázium mellett működik. Az alapítványt azért hozták létre, hogy segítse az iskola hírnevének megőrzését és javítson az oktatási feltételeken. A gimnázium honlapján csak a 2012-es pénzügyi beszámoló van fent, amiből kiderül, hogy akkor egész évben alig volt több az alapítvány bevétele, mint amit most Balogtól kapott. A beszámoló szerint főleg évkönyvre, naptárra, kirándulásokra, tanulmányi versenyekre és díjakra költöttek.

12 millió forinttal a romák lelki gondozásával foglalkozó Boldog Ceferino Alapítvány végzett a második helyen. A hvg.hu korábbi riportja szerint a szervezet a valláson keresztül, lelkigyakorlatokkal, zarándokutak szervezésével, szemléletformálással próbál segíteni a telepen élő romákon.

Őket követi néhány 10 milliós támogatást nyert szervezet. Például a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, amely nemrég azzal került be a hírekbe, hogy a mindennapos iskolai éneklés bevezetését javasolta Balognak. Mindszenty Zsuzsánna, a szervezet elnöke szerint erre még 2012-ben került sor, de a miniszter csak most tette magáévá az ötletet, aztán a kamerák előtt meg is mutatta, hogyan képzeli ezt el a gyakorlatban. Tízmilliót kapott a Végeken Alapítvány is, amely a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom operatív szerveként működik. Ennek az ismert jobboldali blogger és dokumentumfilmes Skrabski Fruzsina az elnöke.

A csodálatos Horthy és a nemzetellenes erők

„A fiúkat kaszálni, a lányokat pedig befőzni kell megtanítani” – a Magyar Narancs 2013-as cikke szerint így foglalta össze Osztie Zoltán plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke, hogy mi történt a szervezet egyik gyerektáborában. A portré alapján Osztie meglehetősen elutasító a „nemi aberrációkkal” szemben, de annál jobban kedveli Horthy Miklóst, Teleki Pált és Hóman Bálintot. A két világháború közti rendszer alakjai szerinte „csodálatos emberek” voltak, és csak „magyarul beszélő, de a magyar nemzethez nem tartozó személyek erőszakos, gátlástalan kis csoportja” vádolta őket antiszemitizmussal.

A KÉSZ most 7,5 millió forintot kapott Balogtól, plusz kétmilliót nyert a rendes NEA-pályázaton is. A KÉSZ a kezdetektől tagja a kormánypárti Civil Összefogás Fórumnak (CÖF), ráadásul Osztie 2011-ben a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) alelnöke is lett. Mindkettőnek az a Csizmadia László az elnöke, aki a civilek állami támogatásáért felelős NEA-t is vezeti.

Ennél is többet, nyolcmilliót nyert az erdélyi magyarság kultúrájával foglalkozó O’sváth Alapítvány, amelynek alapítója, O’sváth György Antall József és Boross Péter miniszterelnökök személyes tanácsadója volt a rendszerváltás után. A nemrég turulszoborra is gyűjtő Jancsó Alapítvány egymillió forintot kapott Balogtól. 2011-ben – szintén NEA-s pénzből – adtak ki könyvet az egykori történészről, Jancsó Benedekről. A könyvhöz Kövér László házelnök, valamint Szőcs Géza és Hoffmann Rózsa akkori államtitkárok írtak ajánlást. Jancsó Antal, a kuratórium elnöke szerint azért volt szükség a „nemzetünk stratégiai szempontjai figyelembe vételével is jelentőséggel bíró” könyvre, mert Jancsó Benedeket korábban „a nemzet­ellenes erők tudatosan feledésbe kénysze­rítették” – nyilatkozta a 3szek.ro oldalnak.

A leghíresebb erdélyi vonatkozású szervezet mégis a Tőkés László Alapítvány, amelynek 2,5 millió forintot adott Balog. A Fidesz-közeli romániai magyar politikusról elnevezett alapítvány a magyar nyelvű teológusképzés támogatására jött létre, és évente kiosztja a Tőkés László-díjat is.

Megéri Gyurcsány ellen aláírást gyűjteni

„Előre elítélve” címmel készített weboldalt az Orbán-kormány elleni, 2010-ben kezdődő „balliberális propaganda-hadjáratról” és a „hecckampány” történetéről az OIKOSZ Alapítvány. Nagy Ervin kuratóriumi elnök pedig idén hangosan tiltakozott az ellen, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt. ellenőrizhesse az EU-s országok fejlesztéspolitikáját és a 2014-2020 közti időszak tervezési dokumentumait. Nagy még levelet is küldött Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, és petíciót is indított a döntés ellen. Az OIKOSZ Alapítványnak most hatmillió forintot adott Balog Zoltán.

Nagy Ervin korábban a Jobbik alelnöke is volt, még azelőtt, hogy a párt bekerült volna a Parlamentbe, amúgy filozófusként végzett, és nemrég írt könyvet „A liberalizmus illúziói” címmel. Nagy adja ki a CET megbízásából a polgarportal.hu-t is.

Viszonylag nagy összeget kapott még többek közt a

  • Pál Feriként ismert katolikus pap szervezete, a Pálferi, Teljes Életért Közhasznú Alapítvány (5  millió forint),
  • a Magyarországi Mária Rádió Alapítvány (5 millió forint),
  • a Magyar Tűzoltó Szövetség (8 millió forint) és a
  • a Művészi Társaság Alapítvány (10 millió forint) is.

A nyertes szervezetek legnagyobb része valamilyen vallási tevékenységet végez. Néhányról már szót ejtettünk, de ilyen például a

  • Titus Hitéleti Alapítvány (5 millió forint),
  • a Vigilia Keresztény Kulturális Alapítvány (5 millió forint),
  • a Katolikus Asszonyok-Lányok Szövetsége (1 millió forint) és a
  • a Szent Kereszt Alapítvány is (2,5 millió forint) is.

Ezen kívül hárommillió forint jutott az Autista Sérültekért Zalában Alapítványnak, amellyel korábban az Abcúgon is foglalkoztunk. Ez az a szervezet, amelynek májusban kis híján be kellett zárnia boncodföldei autista védőotthonát, mert tíz éve ugyanakkora állami támogatást kap, a kiadásai viszont folyamatosan nőnek.

Ha tovább böngészné a Balog által támogatott civileket, ide kattintva töltheti le a teljes listát.

Megkerestük az Emberi Erőforrás Minisztériumot, hogy megtudjuk, a miniszter pontosan milyen szempontok szerint döntött arról, hogy kiket támogat, és hogy kinek, mennyi pénzt ad. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!