Keresés

Így alakult valójában egy tanár fizetése

Kevesebbet keres és többet dolgozik, mint négy éve, pedig negyven éve van a pályán. Egy pesti tanítónő közzétette, hogyan alakult a fizetése az elmúlt években. Azt írta: nem a magasabb fizetésért, hanem “csak a korrekt tájékoztatás” miatt teszi közzé az adatokat, a pedagógusok tiltakozása valójában másról szól.

Betelt a pohár az elmúlt napok csúsztatásai miatt egy tanítónőnél, ezért Facebookon közzétette, hogyan is alakult a fizetése az elmúlt években. A budapesti tanítónő jelezte, nem azért teszi közzé az adatokat, mert fizetésemelést követelne – ahogy azt a kormány sulykolja. “Szombaton mi nem ezért áztunk, fáztunk kint a Kossuth téren. Egyetlen petícióban sem esett szó a pedagógusok bérköveteléséről. Írtak viszont az oktatást-nevelést segítő munkatársak nevetségesen alacsony bérezéséről, a megemelt óraszámokról, az óraadók ki nem fizetett béréről, stb.” – írta.

“Én,mint általános iskolai tanító, cáfolom a mai kijelentését, nem keresek 1.000.000 Ft-tal többet, mint 2010-ben…” – üzente Orbán Viktornak, aki hétfőn a parlamentben beszélt arról, hogy míg 2010-ben évente 2,5 millió forintot keresett egy általános iskolás tanító, most több mint 1 millióval keres többet. Ehhez képest a tanítónőnek körülbelül 15 ezer forinttal emelkedett az éves bére  2010-hez képest, ugyanakkor 2011-hez képest 276 ezer forinttal még csökkent is, miközben a heti óraszám 21-ről 24-re nőtt. Azt írta, “csak a korrekt tájékoztatás” miatt készítette el a táblázatot.

A pedagógusok tltakozása január elején, a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelével indult. Az országosra duzzadt elégedetlenségi hullámba belebukott Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár is, a kormány pedig egyeztetést kezdeményezett, egyelőre kevés eredménnyel. A szombati tüntetésről szóló tudósításunkban felidéztük, mi is történt a nyílt levél közzététele óta.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!