Keresés

Hibás, félrevezető és elfogult az állami fejlesztésű történelem tankönyv

Hibás térképek, félrevezető ábrák, elfogult leírások – ilyennek látja a tizedikes kísérleti történelem tankönyvet a Történelemtanárok Egylete. Pedig ez már a javított kiadás, egy év alatt azonban csak a legproblémásabb részeket javították. 

Tele van hibával a tizedikes kísérleti történelem tankönyv, derül ki a Történelemtanárok Egylete Tankönyvelemző Műhelyének elemzéséből, amit a 444.hu foglalt össze. Azt írják, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) kiadványában 57 térképből 44 hibás, pedig egy uniós támogatással, állami fejlesztéssel készült könyvtől nem ezt várná az ember, hanem hogy jól tanítható, könnyen tanulható és korszerű mű legyen. Ez a történelemkönyv azonban szerintük nem ilyen.

A térképekről például ezt írják: „A reformkor gazdaságát és nemzetiségeit bemutató térképeken hibásan jeleznek horvátokat a lengyel határnál, ismeretlen eredetű népcsoportot Baranyában, kiterjedt román népességet a Délvidéken, viszont ugyanott szerbet alig. Megjelenik viszont – hibásan – a gépgyártás Pécsváradon, a barnaszén pedig a Duna–Tisza közén. A ‘kálvinista Róma’ lutheránussá lett egy teljesen ötletszerűen elhelyezett, nagy evangélikus sáv részeként, a kálvinista hugenották pedig ‘áttelepedtek’ Franciaországból a katolikus Spanyolországba.”

Az elemzés szerint a könyv nehézzé teszi az önálló tanulást, problémás vele az érettségire való felkészülés, csak részben biztosítja a kerettantervi követelmények teljesítését, korszerűtlen anyagrészeket tartalmaz, és hiányzik benne egyes történelmi események több szempontú megközelítése. Például még mindig nagyon erős benne az elfogultság a Habsburg politikával szemben, igaz, valamelyest szakítottak a régi, „kurucos” nézőponttal, ami az elemzők szerint üdvözlendő. Néhány leírásnak szerintük aktuálpolitikai felhangot lehet tulajdonítani. „A 19. század új eszméi című leckében a liberalizmus nem kap még külön alcímet sem, nincs nevesítve egyetlen liberális sem. A lényeg itt zárójelbe került, mintha mellékesek lennének az egyéni szabadságjogok: „(a tulajdonhoz való jog, a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság, a vallásszabadság). Összegzésül a tankönyvi szöveg alapján az iskolai tábla képe így nézne ki: liberalizmus=eltorzult demokrácia, ahol szűkíteni akarják a választójogot. Mindez történelmietlen és messze van egy előítéletmentes nézőponttól.”

Az 32 ábráról azt írják, abból  25 „nem magyaráz vagy kimondottan félrevezető, az ábrák hatodában tartalmi hibát találtunk, 10 esetben a cím pontatlan, az ábrák majd felének grafikai megoldása vagy piktogramhasználata hibás. A 32 ábra közül mindössze kettő adható a diák kezébe kiigazítás és tanári magyarázat nélkül!”

Közben a könyv tele van fölösleges adatokkal, például közel hatszor annyi évszám van benne, mint a kerettantervben, és nincs kiemelve, hogy melyiket kell tudni a 180-ból. Az érettségi témakörök mégis aránytalanul kis mértékben jelennek meg a könyvben, írják az elemzők. Pedig ez már a javított kiadás, egy év alatt csak a legproblémásabb térképeket javították, és néhány bekezdésnyi szöveget dolgoztak át. Külön írnak a történelematlaszról is, amivel szintén sok problémájuk van, például, hogy kicsik a betűk, olvashatatlanok a jelmagyarázatok, alig van eltérés a színek közt, ami hátrányosan érinti a gyengén látókat.

A múlt héten több tanár is arra panaszkodott, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) lehúzza a tankönyvrendelési lapokról a magánkiadók könyveit, és az OFI kísérleti kiadványaival helyettesítik azokat.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!