Keresés

Hiába oszt pénzt, semmibe veszi a többség a hajléktalant

Pénzt osztogató hajléktalannal tesztelték az emberek nyitottságát az Oktogonon. Míg a felmérések szerint az emberek 69 százaléka szerint segíteni kell a hajléktalanokon, az utcán nekik pénzt adni akaró férfira, csak kevesebb mint harmaduk figyelt oda.

Ötszáz forintos bankókat osztogatott volna a budapesti belvárosban Szilárd. A hajléktalan férfi a Menhely Alapítvány és a The Division számítógépes játék társadalmi kísérletének résztvevője volt. Összesen 20 db 500 Ft-os bankjegyet osztott volna szét, ezért egy óra alatt 80 járókelőt szólított meg.

A megszólítottaknak azonban 62,5 százaléka meg sem állt, még csak párbeszédbe sem elegyedett vele, szemkontaktusra sem volt nyitott. A járókelőknek csak 30,4 százaléka állt meg vagy figyelt fel a fordított helyzetre. Pénzt pedig csak kevesen és vonakodva fogadtak el a férfitől. Igaz, volt olyan is, aki öleléssel vagy friss banánnal viszonozta a gesztust. A Fertőzött pénz című kísérletről videó is készült:

Az eredmény jól érzékelteti a hajléktalanok társadalmi perifériára szorultságát. A többség nem tekinti öket egyenrangú embernek, és míg a felmérésben empatikusnak tartjuk magunkat, addig éles helyzetben ez „nem jön elő” – írják közös közleményükben a szervezők.

“Pedig egy erős, fejlődni képes társadalom alapvető feltétele, hogy az egyre növekvő számú, kilátástalan helyzetű réteggel legyen kapcsolat, ismerjük a problémáikat és mindenki a maga lehetőségei szerint segítse őket. Az odafigyelés az első lépés ehhez.”

A Menhely Alapítvány szerint öt év alatt legalább 50 ezer ember volt kénytelen hosszabb-rövidebb ideig közterületen éjszakázni, vagy hajléktalanszállást igénybe venni, hátrahagyott gyerekeikkel, közvetlen családtagjaikkal együtt öt év alatt legalább 100 ezer embert érintett közvetlenül a hajléktalanság. Tíz hajléktalan közül csa egynek van rendszeres, kettőnek alkalmi munkája, és sokan betegek, munkaképtelenek közülük.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!